• home
 • video
 • pas verschenen

  Allardyce moet na 1 match al weg bij Engeland na vernietigende undercoveroperatie

  Sam Allardyce schoot zichzelf in de voet.

  Sam Allardyce is geen bondscoach van Engeland meer. De positie van Allardyce was onhoudbaar geworden nadat hij enkele dubieuze voorstellen had gedaan aan reporters van The Daily Telegraph. Zo stelde hij aan hen een constructie voor om het Third Party Ownership te omzeilen. "Hij geeft toe dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt", zegt de bond.

  Twee reporters van The Daily Telegraph hadden Sam Allardyce met een verborgen camera enkele belastende uitspraken kunnen ontlokken.

  Allardyce dacht dat hij sprak met twee zakenmensen van een oosters consortium. Hij vertelde hen hoe ze het Third Party Ownership, dat sinds 2015 door de FIFA is verboden, toch konden omzeilen.

  Dankzij het Third Party Ownership kunnen andere partijen dan de voetbalclubs eigenaar worden van een voetballer en zo profiteren van de lucratieve transfermolen in Europa.

  Allardyce was ook kritisch voor zijn voorganger Roy Hodgson, die hij Woy noemde (Hodgson heeft een klein spraakgebrek) en die hij een gebrek aan persoonlijkheid verweet.

  "Hij bood zijn excuses aan, maar de feiten zijn te ernstig"

  "Het gedrag van Allardyce was ontoelaatbaar voor een Engelse bondscoach", schrijft de voetbalbond in een statement waarin het zijn ontslag meedeelt. "Hij geeft toe dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt en heeft zijn excuses aangeboden. De feiten zijn evenwel zo ernstig dat de voetbalbond en Allardyce onderling hebben besloten uit elkaar te gaan."

  Gareth Southgate, die in het verleden al met de Engelse jeugdteams werkte, zal voorlopig de taak van Allardyce overnemen. Hij leidt Engeland de komende vier duels, tegen Malta, Slovenië, Schotland en Spanje.

  Allardyce: "Ik ben zwaar ontgoocheld"

  Sam Allardyce kwam zelf ook met een persbericht naar buiten. Daarin laat hij weten "zwaar ontgoocheld" te zijn over deze afloop.

  "Ik heb mijn oprechte excuses aangeboden voor mijn daden. Hoewel ik tijdens de opgenomen gesprekken duidelijk maakte dat alle voorstellen die ik deed eerst door de bond goedgekeurd moesten worden, besef ik dat bepaalde uitspraken mij in verlegenheid brachten."

  "Ik heb op de voetbalbond duiding gegeven bij wat ik gezegd heb en ik heb mijn volledige medewerking verleend."

  "Daarnaast heb ik ook spijt van bepaalde uitlatingen tegenover andere individuen", verwijst Allardyce naar zijn karaktermoord van Roy Hodgson.

  Aan de kinderdroom van Allardyce komt in ieder geval na 67 dagen al een einde. Hij zat één match op de bank bij Engeland: een (nipte) zege bij Slovakije.

  Tweets over het ontslag van Allardyce