• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt over gokkers: "Hoort bij voetbal zoals Vuitton-tasjes"

  Peter Vandenbempt heeft het over een dubbele moraal.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Peter Vandenbempt heeft het over een dubbele moraal.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  In zijn terugblik op het voetbalweekend kan Peter Vandenbempt niet om de gokverhalen over Anderlecht-speler Olivier Deschacht en zijn collega's heen. "Niet slim en bijzonder onvoorzichtig", vindt onze voetbalcommentator. "De stap van onschuldig gokken naar matchfixing is echt niet zo groot", waarschuwt hij in zijn wekelijkse analyse.

  Bijzonder onvoorzichtig

  Een gokschandaal wil ik het nog niet noemen, maar ik denk wel dat we het over een kwalijke zaak kunnen hebben. Voor Olivier Deschacht (foto), voor Anderlecht en voor ons voetbal.

  Deschacht ontkent met klem dat hij het was. Het gaat blijkbaar over zijn broer Xavier. Hij had een account van Olivier van tien jaar geleden gebruikt. Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

  Hoe dan ook vind ik het niet slim en bijzonder onvoorzichtig van een ervaren speler als Olivier Deschacht. Ik kan me ook niet voorstellen dat Deschacht onder zijn eigen naam en onder zijn eigen account zou wedden op wedstrijden van zijn eigen ploeg.

  Hij weet dat dat verboden en strafbaar is. Ook als hij alleen informatie over het belofte-elftal heeft doorgegeven aan zijn broer is dat laakbaar.

  Voor het geld hoeven de broers Deschacht het niet te doen, dat is algemeen bekend. Van thuis uit zijn ze behoorlijk bemiddeld. Het zal dan maar voor de kick geweest zijn.

  De kans bestaat nu dat een mooie carrière als die van Olivier Deschacht met een valse noot zal eindigen.

  Volle gevangenissen

  Ik heb me wel verbaasd over de maximumstraffen: vijf jaar cel heb ik gelezen. Ik dacht dat onze gevangenissen vol zaten, dat ze die voor betere doeleinden zouden kunnen gebruiken.

  Alleen echte dommeriken

  Gokken hoort blijkbaar bij het voetbal zoals Vuitton-tasjes, gel of tatoeages. Er wordt heel veel gegokt onder voetballers laat ik mij vertellen.

  Niet noodzakelijk voor het geld, wel voor de kick, het spel en de strijd in de kleedkamer onder ploegmaats. Ik ken overigens ook heel veel voetbaljournalisten die dat doen.

  Blijkbaar gokken heel veel eersteklassevoetballers op de resultaten van hun belofte-elftal. 's Ochtends of de dag voordien kennen ze de samenstelling van de ploeg. Ze kunnen informatie uitwisselen met hun collega's van de tegenstander. Die weten ook hoe sterk het elftal zal zijn. Ze gokken met voorkennis.

  Alleen de echte dommeriken doen dat onder hun eigen naam. Velen zien daar helaas geen graten in. Ze vinden dat onschuldig. Ze begrijpen niet dat de stap van het onschuldig gokken naar matchfixing echt zo groot niet is. Specialisten zeggen mij dat matchfixing dé grote bedreiging van het internationale voetbal is.

  Overal reclame

  We zitten met een dubbele moraal in het voetbal. De Pro League verbiedt gokken op wedstrijden van de eigen club. Spelers worden gewaarschuwd, het is strafbaar.

  Je ziet in het voetbal wel overal reclame voor gokkantoren. Ook de Pro League heeft zo'n commerciële partner. Helemaal koosjer lijkt me dat niet.

  Peter Vandenbempt