• home
 • video
 • pas verschenen

  De afscheidsbrief van Marc Willems aan Dominique Baeyens: "Een spelletje Risk"

  Dominique Baeyens.

  Met een ticket voor het EK 2017 heeft Dominique Baeyens (60) door de grote poort afscheid genomen van de nationale ploeg en coaching op het hoogste niveau. Baeyens gaat zich voortaan bekommeren om zijn werk in de volleybalschool en opleiding. Volleybalcommentator Marc Willems neemt afscheid.

  Beste Dominique,

  mocht ik in het Pajottenland geboren zijn, 10 centimeter groter geweest zijn en wat meer talent gehad hebben: wie weet hadden we ooit samen in een ploeg gespeeld.

  Niet dus… En dus duurde het tot begin deze eeuw vooraleer we mekaar professioneel vaak zagen. Meestal voor het snelle interview na een of andere match. Ik zou ze eens moeten tellen, het zijn er veel geweest. Zondagmiddag was het laatste.

  Er zat een constante in al die interviews: je gaf altijd een eerlijke analyse. Ook na een pijnlijke nederlaag ontliep je de microfoon niet en heel vaak was een filosofische of humoristische uitspraak niet ver weg.

  "Ik onthoud vooral je ongelooflijke professionalisme"

  Veel collega-journalisten vinden jou een mysterieuze figuur. Ik kan hen begrijpen. Ik onthoud vooral je ongelooflijke professionalisme.

  Zo herinner ik me nog levendig de busrit eind mei 2013 van Istanbul naar Orestiada voor een EK-kwalificatiematch tegen Griekenland.

  Vijf uur lang zat je vooraan in de bus met je technische staf een strategie uit te tekenen, terwijl de spelers Risk speelden. Toen ik je ’s morgens bij het ontbijt zag en vroeg of alles rond was zei je: "We hebben om 3 uur vannacht alles overboord gegooid en zijn opnieuw begonnen…"

  Het werk heeft geloond, jullie wonnen met 0-3. De cirkel is rond. Zaterdag was het tegen Griekenland ook 0-3 (voor de Grieken weliswaar) ;-).

  Maar zondagmiddag loodste je de Red Dragons toch maar weer mooi naar de eindronde van het EK. Je tijd bij de nationale ploeg mag gezien worden: vaste waarde op EK-eindrondes, voor het eerst in 36 jaar nog eens een WK gehaald, hoogste afdeling van de World League, …

  Ik weet niet hoeveel procent van het werk af is, maar je laat je goede vriend Vital Heynen iets moois na.

  "Geniet van alles wat je dierbaar is"

  Ik moet jammer genoeg eindigen met slecht nieuws: in het VRT-archief kwam je qua aantal interviews stilaan in de buurt van Vital (maar ja, die stond bij Maaseik als speler al voor de camera voor de wedstrijd goed en wel afgelopen was). Vanaf 1 januari 2017 gaat de achterstand weer groeien.

  Maar jou een heel klein beetje kennende zal je daar niet van wakker liggen. Geniet van het werk in de volleybalschool, je kleinzoon Bas en alles wat je dierbaar is.

  We komen mekaar ongetwijfeld nog vaak tegen.

  Marc Willems

  Foto's van het afscheid gisteren: