• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wiggins: "Ik wou geen oneerlijk voordeel halen uit astmamiddel"

  Wiggins deed zijn verhaal aan de BBC.

  Bradley Wiggins heeft gereageerd op de onthulling dat hij een verboden middel heeft gebruikt tegen astma. "Ik gebruikte het om een medisch probleem op te lossen", vertelde de vijfvoudige olympische kampioen en Tour-winnaar aan de BBC.

  Vorige week publiceerden hackers medische informatie over onder meer Bradley Wiggins en Chris Froome. Daaruit blijkt dat Wiggins een verboden middel had gebruikt tegen astma, net voor de Tour van 2011 en 2012 en de Giro van 2013.

  Het regende al reacties uit de wielerwereld. Onder meer Tom Dumoulin stelde zich vragen bij de timing en reageerde dat "Wiggins wel een heel zware vorm van astma moet hebben aangezien hij inspuitingen kreeg."

  "Sir" Bradley Wiggins deed nu zijn verhaal aan de BBC. "Ik ben al heel mijn leven lang astma-patiënt", verdedigt de Brit zichzelf. "Ik ging naar de ploegdokter, die met mij naar een specialist trok om te zien of ik mijn gezondheidsprobleem kon oplossen."

  "De specialist zei dat ik toelating moest vragen aan de UCI om een medicijn in te nemen. Daarvoor moest ik bewijzen aanbrengen van mijn probleem, die onderzocht werden door drie onafhankelijke dokters. Zij beslissen of je toelating krijgt om het product te gebruiken."

  "Dat ex-profrenners Jörg Jaksche en David Millar zeggen dat dat astmamiddel heel prestatiebevorderend is? Zij misbruikten het medicijn en namen er te veel van in."

  "Bij mij ging het er niet om om een oneerlijk voordeel te halen uit het medicijn. Wel om een medisch probleem op te lossen zodat ik weer fit was en kon meestrijden op het hoogste niveau."