Ga naar de inhoud

meest recent

Bekele loopt op 1 na snelste marathon aller tijden

 zo 25 september 2016 11:49
Kenenisa Bekele kon het wereldrecord ruiken.
Kenenisa Bekele heeft de prestigieuze marathon van Berlijn naar zijn hand gezet. De Ethiopische atletieklegende bleef 6 seconden boven het wereldrecord. De Keniaan Wilson Kipsang strandde op de tweede plaats.

Kenenisa Bekele was de laatste tijd helemaal van het voorplan verdwenen. De 34-jarige Ethiopiër werd door zijn federatie niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio, omdat hij niet voldeed aan de criteria.

Een zware klap voor Bekele, die 3 olympische titels op zijn erelijst heeft prijken (2 op de 10.000 meter en 1 op de 5.000 meter).

In de marathon van Berlijn vocht Bekele een scherp duel uit met de Keniaan Wilson Kipsang, ex-wereldrecordhouder op de marathon. Kipsang deelde in de laatste 6 kilometer enkele prikjes uit, maar Bekele beet zich vast in zijn spoor.

Met al zijn piste-ervaring draaide Bekele op anderhalve kilometer van het einde het gashendeltje helemaal open. Een supersnelle tijd van 2u03'03" was het resultaat, slechts 6 seconden boven het wereldrecord van de Keniaan Denis Kimetto (2u02'57"), in Berlijn 2014.

Smaakmaker Kipsang moest tien seconden later vrede nemen met de tweede plaats. Evans Chebet - een andere Keniaan - vervolledigde het podium. 

Bij de vrouwen ging de Ethiopische Aberu Kebede (2u20'45") met de zegebloemen aan de haal.