• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dumoulin: "Raar dat Wiggins net telkens voor de Tour medicatie nam"

  Wiggins en Dumoulin vielen samen in de medailles op het WK tijdrijden 2014.

  Vorige week kwam aan het licht dat Sir Bradley Wiggins in het verleden verboden middelen gebruikte tegen astma. "Dat zaakje stinkt," vindt Tom Dumoulin. "Wiggins moet wel een heel erge vorm van astma hebben."

  Bradley Wiggins kwam vorige week in nauwe schoentjes te zitten nadat hackers ingebroken hadden in het computersysteem van het Wereldantidopingagentschap WADA.

  Uit de gelekte gegevens blijkt dat de ex-Tour-winnaar medicatie tegen astma ingespoten kreeg voor de Tour van 2011 en 2012 (die hij won). Een verboden middel, maar de UCI had zijn toestemming gegeven.

  "Het is erg vreemd dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam", vertelt Tom Dumoulin aan de krant De Limburger. "En inspuiten? Dan moet je wel een heel zware vorm van astma hebben, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten niet. Laat staan bij sporters die inspanningsastma hebben."

  "Blijkbaar werkte die spuit voor Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft ook weken uit competitie. Dit zaakje stinkt."

  Zelf heeft Dumoulin nog nooit naar een attest gevraagd. "Want dat is toch valsspelen? Gerommel met attesten zit nog altijd ingebakken in de sport. Volgens mij worden ze zelfs bij voorbaat goedgekeurd. Het systeem werkt voor geen meter."

  "De attesten moeten onmiddellijk gepubliceerd worden, dan heb je geen gedoe meer. Iedereen weet wat je doet. Als we daarmee dichter bij een schone sport komen, ben ik een voorstander."