• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Fancy Bears gooien ook medische attesten Cancellara op straat

  Fabian Cancellara won vorige maand de olympische tijdrit in Rio.

  Het Russische hackerscollectief "Fancy Bears" hebben weer een lijst met medische gegevens van topsporters vrijgegeven. Deze keer is olympisch tijdritkampioen Fabian Cancellara de bekendste naam. Hij gebruikte onder meer corticoïde op doktersvoorschrift.

  De Fancy Bears hebben opnieuw informatie gelekt uit de databank van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

  Net als de vorige keer publiceerden ze een lijst met atleten, die in het verleden mét dokterstoestemming een therapeutische uitzondering (TUE) kregen voor een verboden product.

  De hackers zijn te weten gekomen dat Fabian Cancellara in de aanloop van de Vuelta in 2011 de corticoïde methylprednisolone voorgeschreven kreeg.

  Twee jaar later gebeurde dat opnieuw voor de Ronde van België. Ook de ontstekingsremmer prednisolon staat op het medisch attest van Cancellara.

  Cameron van den Burgh

  Naast Fabian Cancellara losten de Fancy Bears ook de namen van een rist Britse atleten zoals wielrenner Steve Cummings en die van Cameron van den Burgh. De Zuid-Afrikaanse zwemmer won vier jaar geleden goud op de 100 meter schoolslag op de Spelen van Londen. Op zijn attest uit 2008 staat salbutamol, een product dat in puffers tegen astma zit.

  Vorige week losten de Fancy Bears onder meer de namen van de Britse toprenners Bradley Wiggins en Chris Froome. Begin deze week ging het o.a. over de Britse topatleet Mo Farah, de Spaanse tennisspeler Rafael Nadal en de Belgische hockey-international Loïck Luypaert. Luypaert legde uit dat hij op doktersvoorschrift een medicijn tegen astma gebruikte.