• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Been: "Het record van Sonck? Dat verbetert Vossen gemakkelijk"

  Jelle Vossen kan vanavond zijn 100e goal in de Belgische hoogste klasse maken, wanneer de spits met Club Brugge Moeskroen bezoekt. "Als hij in de zestien komt, gaan negen van zijn tien kansen erin", vertelt Mario Been, zijn ex-coach bij Genk. Alleen Wesley Sonck was in de recente geschiedenis productiever met 133 treffers. "Dat record kan Vossen nog makkelijk verbeteren."

  Zijn tweede penaltytreffer vorig weekend tegen Eupen was de 99e competitiegoal in België van Jelle Vossen. Geen huidige speler was even trefzeker. Mbaye Leye (94), Jérémy Perbet (84) en Tom De Sutter (80) volgen.

  Zijn beste periode kende de 27-jarige Vossen bij Racing Genk onder Mario Been. "Ik wil hem alvast feliciteren met zijn 100e. Het is een fantastische prestatie", vertelt de Nederlandse trainer aan Sporza.

  "Hij was in mijn tijd heel belangrijk voor de ploeg, de aanvoerder ook. Jelle was echt een hele fijne jongen om mee te werken en bovenal een voorbeeldige prof. Hij ging elke training voluit en wou zich altijd verbeteren."

  "Zijn grootste kwaliteit als spits? De afwerking. Als hij in de zestien komt en hij krijgt een kansje, dan gaat die bal er negen van de tien keer in. In het meevoetballen kon hij wel nog wat verbeteren, maar het is een echte finisher."

  "Bij Genk draaide het systeem dan ook rond hem. Als je zo'n goeie spits hebt, dan moet je die ook heel veel in stelling brengen. We zetten mensen rond hem die kansen konden creëren en hij was het eindstation. Dat lukte toch vrij aardig, denk ik."

  "De stap naar Engeland was misschien niet de juiste"

  In het buitenland liep het minder vlot voor Vossen. Na een uitstapje naar de Engelse tweede klasse keerde hij terug naar België. Heeft Been een verklaring? "Hij kreeg in Engeland meer te maken met fysiek sterkere tegenstanders en had minder ruimte om te voetballen. Bij ons was hij de onbetwiste nummer 1, daar hebben ze nog zo veel goeie spelers. Het systeem draaide niet alleen rond hem."

  "De stap naar Engeland was misschien niet de juiste voor hem, maar daar is ook niets mis mee. Ik heb hem dat ook gezegd destijds bij Genk, maar hij wou eens gaan kijken of er in een ander land ook mogelijkheden waren voor hem. Dat is dan niet gelukt."

  Is het buitenlandse hoofdstuk afgesloten voor Vossen? "Het is ondertussen gewoon gebleken dat hij in België, eerst bij Genk en nu bij Brugge, van goudwaarde is. Maar misschien komt er in de toekomst toch weer iemand die zijn cijfers bekijkt en denkt: "Dat is iets voor ons". Iedereen is tegenwoordig op zoek naar een scorende spits en dat is Vossen zeker. Hij is ook nog maar 27."

  "Als ik hem was, zou ik nog een paar jaar in België bij een topclub blijven en als dan de mogelijkheid zich voordoet, kan hij nog ergens anders wat centjes gaan verdienen. Misschien trekt hij ooit wel naar de woestijn, maar daar is hij nu nog iets te jong voor."

  Met zijn 99 doelpunten moet Vossen in de recente geschiedenis enkel Wesley Sonck voor zich dulden. Die scoorde van 1997 tot 2013 133 doelpunten. Gaat Vossen daar nog over? Been: "Makkelijk. Hij zit bij clubs die willen voetballen, dus ik verwacht dat die zeker nog beter zal doen."

  De statistieken van Vossen: