• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Schotte: "Nutteloze trip naar VS? Cross moet af van navelstaarderij"

  Renaat Schotte vloog al voor de 5e keer naar de VS voor CrossVegas.

  Donderdagochtend wordt in Las Vegas de start van het Wereldbekerseizoen veldrijden gegeven. Heel wat Belgische ploegen klagen steen en been over de dure en in hun ogen nutteloze trip naar de VS. Onterecht, vindt Renaat Schotte, onze reporter ter plaatse. "Ik vind het maar normaal dat er jaarlijks twee topcrossen in de VS zijn. Je moet er iets voor over hebben om je sport internationaler te maken."

  Renaat Schotte heeft recht van spreken als het over de cross in de VS gaat. Hij was er sinds 2011 op één editie na altijd bij. Hij heeft de sport in Amerika met de jaren zien groeien.

  "Het veldrijden begon in de VS als een soort undergroundsport, maar inmiddels kun je elk weekend aan minstens twee crossen deelnemen in de VS. Er zijn hier meer crossen dan in België", weet Schotte.

  "Ik vind het dan ook maar normaal dat er jaarlijks twee topcrossen zijn in de VS. Wat dat betreft was het jammer dat er vorig jaar door omstandigheden maar één WB-cross was."

  "Maar kom mij niet zeggen dat de trip sportief niet de moeite is voor de renners. Ze kunnen in 10 dagen aan 6 veldritten deelnemen."

  "Toch haken ze voor heel wat van die crossen af. Dat vind ik onbegrijpelijk. Als je tóch komt, kun je beter zo veel mogelijk rijden en ook wat promotie maken voor je sport, zoals Van Aert als wereldkampioen deed in Waterloo."

  "De managers klagen vooral, omdat ze een negatief saldo overhouden aan hun trip naar Amerika. Ik hou mijn hart vast als de UCI beslist om ook naar China te trekken. Hoe zullen ze dan reageren? Terwijl je er wel iets voor over moet hebben om je sport internationaler te maken."

  "Natuurlijk hebben de regionale sponsors van de ploegen geen baat bij publiciteit in een cross in de VS. Maar het is een uitdaging voor de managers om op zoek te gaan naar meer internationale sponsors. Wat dat betreft heeft het veldrijden nog groeimarge."

  "Europese organisatoren kunnen nog iets leren van cross in VS"

  De geblesseerde Mathieu van der Poel was enkele weken geleden hard voor de verplichte trip naar de VS. "De UCI zou beter het veldrijden in Europa eerst internationaler maken", klonk het.

  Renaat Schotte is het er niet mee eens. "Het heeft in de eerste plaats met het financiële plaatje te maken. In Spanje of Tsjechië krijgen ze het financieel niet meer rond, terwijl de organisatoren in de VS hemel en aarde bewegen om hun cross rendabel te maken."

  "Er worden bovendien nog altijd genoeg inspanningen geleverd om het veldrijden ook in Europa internationaler te maken. Er zijn dit seizoen bijvoorbeeld weer WB-crossen in Italië en Duitsland."

  "De organisatoren in Europa kunnen trouwens nog wat leren van de crossen in de VS. Het showgehalte is veel groter. In Europa vind ik het vaak saai op de cross, hier is de sfeer een stuk relaxter."

  "Het veldrijden moet af van zijn navelstaarderij, zeker als het een olympische wintersport wil worden, iets waarover in de wandelgangen steeds meer gefluisterd wordt."

  "Pas dan kan de veldritsport een hogere vlucht nemen, omdat landen die dan eerder zijn afgehaakt, zoals bijvoorbeeld Zwitserland, wel weer interesse zullen tonen."

  "Ben niet zeker dat Van Aert bij voorbaat zeker is van de zege"

  Ondanks de internationalisering van de cross zal het in Las Vegas toch weer een Belgisch onderonsje worden. De hamvraag is: wie wordt straks tweede?

  "Hola, ik ben niet zo zeker dat Wout van Aert bij voorbaat al zeker is van de overwinning", antwoordt Schotte. Het parcours is lastiger dan vorig jaar en de omstandigheden zijn sowieso apart."

  "Ik weet ook niet of Van Aert al het topniveau haalt dat hij vorig jaar rond deze periode haalde en toen hij Nys uit het wiel knalde in Las Vegas."

  CrossVegas live op sporza.be

  Volg de eerste Wereldbeker-wedstrijd in Las Vegas van start tot finish met live tekst op sporza.be. Afspraak: donderdagochtend om 6.30u!