• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Topsprinter Tyson Gay waagt zijn kans als bobsleeër

  Tyson Gay op de atletiekbaan.

  Hij is niet de eerste snelle jongen die de overstap maakt naar de bobslee, maar er wordt wel uitgekeken naar het debuut van Tyson Gay komend weekend.

  Tyson Gay gaat zijn snelheid op een andere ondergrond uittesten dan de atletiekpiste. De 34-jarige Amerikaan, drievoudig wereldkampioen en veroordeeld dopingzondaar, neemt deze week deel aan de nationale bobsleekampioenschappen voor duwers (die aantreden in de viermansbob).

  Van woensdag tot zaterdag vindt in het Canadese Calgary zowel de individuele als de teamcompetitie plaats. De kampioenschappen gelden eveneens als selectiewedstrijden om de Amerikaanse teams voor het nieuwe wereldbekerseizoen samen te stellen.

  Naast Tyson Gay zal ook Ryan Bailey zijn kans wagen. De twee maakten deel uit van de Amerikaanse 4x100meter-ploeg die op de Spelen van Londen 2012 zilver won. Na een positieve dopingtest van Gay moesten de Amerikanen de medaille weer inleveren.

  Voor de Olympische Spelen in Rio kon Gay zich alleen met de aflossingsploeg plaatsen. In de finale pakten de Amerikaanse mannen brons, maar werden ze gediskwalificeerd na een foute wissel.

  Hanna Mariën gaf het voorbeeld in ons land

  Gay en Bailey zijn zeker niet de eerste atleten die een gooi doen naar een zitje in de bobslee. In België schoolde sprintster Hanna Mariën zich om tot Belgian Bullet. Als remster van Elfje Willemsen werd ze in een tweemansbob zesde op de Winterspelen van Sotsji 2014. Inmiddels heeft Mariën een punt gezet achter haar topsportcarrière.