• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: Drama in WB triatlon: zegezekere Brownlee stort in en verliest titel ondanks hulp broer

  Alistair Brownlee helpt Jonathan in Mexico.

  Jonathan Brownlee was op 500 meter van de Triatlon World Series-titel, maar toen sloeg de man met de hamer ongenadig toe in de seizoensfinale in Mexico. De Britse vicekampioen van Rio, die aan de leiding liep in het broeierige Cozumel, begon te zwalpen en raakte niet meer vooruit. Zijn broer Alistair hielp hem nog als tweede over de finish, maar dat volstond niet. Bekijk hieronder de beelden.

  Het zag er mooi uit voor Jonathan Brownlee, die bij winst zeker zou zijn van zijn tweede World Series-titel na die van 2012. Maar de hitte en de vochtigheid eisten hun tol na 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 9,5 km lopen.

  De jongste Brownlee was compleet van de wereld. Zijn broer Alistair, de dubbele olympische kampioen die in derde positie liep, pakte hem mee, ondersteunde hem tot aan de finish en duwde hem als tweede over de streep. Want de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman was ondertussen naar de eerste plaats gelopen.

  De titel was toch nog voor Jonathan Brownlee geweest, als de Spanjaard Mario Mola niet in de top 5 eindigde. Maar Mola werd vijfde, zodat Brownlee vier punten tekortkwam om de titel te veroveren. Voor Mola is het de eerste wereldtitel, hij volgt zijn landgenoot Javier Gomez op. Die was vijf keer 's werelds beste, maar viel in juli uit met een zware blessure.

  Jelle Geens was achtste op 1'02" van Schoeman, Simon De Cuyper werd 44e.

  Jonathan (26) moest naar het ziekenhuis, maar tweette van daaruit dat hij oké is. "Normaal maak je dit mee als je te veel gedronken hebt, nu was het het tegenovergestelde."

  Alistair (28) kon er nog om lachen: "Ik had liever gehad dat "die flippende idioot" zijn ritme had aangepast en als eerste was gefinisht. Had hij de laatste twee kilometer gejogd, had hij nog gewonnen. Je moet ook tegen de omstandigheden lopen: ik nam het water aan, verfriste mezelf en was oké."

  Beelden van het dramatische voorval: