• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vanluchene kapt (voorlopig?) met zwemmen: "Gezond worden en studeren"

  Emmanuel Vanluchene op de Olympische Spelen in Rio.

  Emmanuel Vanluchene stopt met zwemmen. "Maar ik sluit niet uit dat ik binnen anderhalf jaar de draad opnieuw oppik", vertelt Vanluchene, die zich nu voluit kan toeleggen op zijn studies.

  Emmanuel Vanluchene is een van de zwemmers van de estafetteploeg die op de Olympische Spelen de finale haalde op de 4x200 meter vrije slag. Individueel zwom hij ook de 200 meter wisselslag. Rio was voorlopig de laatste grote afspraak voor Vanluchene, die er nu dus mee stopt.

  De 23-jarige zwemmer benadrukt wel dat zijn beslissing nog niet definitief is. "Mijn grote droom is altijd geweest om op individuele basis de Rio te halen. Dat is mij gelukt op de 200 meter wisselslag. Wellicht is het nu tijd om aan nieuwe dromen te gaan werken, alhoewel ik niet uitsluit dat ik binnen anderhalf jaar opnieuw de draad oppik met het topzwemmen", zegt hij.

  Vanluchene sukkelde in het verleden meermaals met chronische darmontstekingen. "In de eerste plaats wil ik nu opnieuw helemaal gezond worden. Daarnaast wil ik mijn diploma lichamelijke opvoeding behalen. Binnen anderhalf jaar wil ik afgestudeerd zijn. Daarna zien we wel."

  "Je zult mij nog wel eens in het zwembad tegenkomen om mijn vrienden Louis Croenen en Basten Caerts aan te moedigen. Ondertussen blijf ik op recreatieve basis sporten. Zo liep ik onlangs een marathon in Wachtebeke."