• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wiggins verdedigt zich na lek over verboden middel tegen astma

  Wiggins had een attest voor het gebruik van het verboden middel.

  Sir Bradley Wiggins komt in nauwe schoentjes nadat hackers ingebroken hebben in het computersysteem van het Wereldantidopingagentschap WADA. Uit die gegevens blijkt dat de ex-Tourwinnaar de toestemming had om een verboden middel te gebruiken voor zijn behandeling tegen astma, hoewel Wiggins daarover in zijn biografie andere verklaringen had gegeven.

  Bradley Wiggins is in een (kleine) dopingstorm terechtgekomen nadat zijn medische gegevens openbaar werden gemaakt. Uit die data blijkt dat de Tour-winnaar van 2012 de toestemming had om triamcinolone, een verboden middel, te gebruiken voor zijn behandeling tegen astma.

  Wiggins zou het middel gebruikt hebben bij de voorbereiding op de Tour van 2011 en 2012 en de Giro van 2013. "De behandeling met triamcinolone werd volledig goedgekeurd door de bevoegde bestuursorganen", gaf de woordvoerder van Wiggins in een verklaring mee.

  De injecties met een middel tegen astma staan wel haaks op de beweringen van Wiggins in zijn biografie in 2012. De Britse renner beweert daarin dat hij naast gewone vaccinaties "nooit naalden heeft gebruikt in zijn carrière".

  "Die stelling verwijst naar het illegale gebruik van injecties voor middelen die de prestaties kunnen bevorderen. Brad blijft bij dat standpunt", luidt de verdediging van Wiggins, die ook nog eens de band met de omstreden dokter Geert Leinders (ex-Sky) minimaliseerde.