• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gilbert: "Had in het wiel van Meersman moeten blijven voor de sprint"

  Gilbert kon het werk van de Belgen niet afwerken.

  Op het EK eisten de Belgen een hoofdrol op, maar uiteindelijk moesten ze genoegen nemen met een achtste plaats voor Gilbert. "We hebben geen excuses", zegt hij. "We hadden beslist om maar met één renner te sprinten", reageert bondscoach Kevin De Weert.

  De Belgen kleurden de koers en reden zich leeg in dienst van Gilbert, maar die strandde uiteindelijk op de achtste plaats. "Als land hebben we goed gereden", reageert Gilbert bij Sporza. "Er was altijd iemand vooraan. Lietaert heeft ook sterk gereden, bijna 100 kilometer op kop op zo'n parcours."

  "Als je geen medaille pakt, is iedereen teleurgesteld. Maar we hebben geen excuses. Ik vind het een beetje spijtig dat Gianni Meersman en ik misschien niet genoeg gesproken hebben. Als je de koers achteraf ziet, had hij misschien beter mee gesprint. Maar dat weet je natuurlijk nooit op voorhand."

  Gilbert trok op twee ronden van het einde mee in de aanval. "We hebben 2 kilometer goed gereden, maar de groep was te groot en iedereen begon te spelen. Het peloton was goed georganiseerd en kwam terug."

  "De laatste ronde was supersnel. Op 600 meter zat ik nog in het wiel van Gianni. Toen schoof hij op, maar er stond tegenwind en ik wou nog even in het wiel blijven. Dat was mijn fout, ik had gewoon in zijn wiel moeten blijven. Maar als je Sagan ziet... Alleen Greg (Van Avermaet) kan hem op dit moment kloppen."

  De Weert: "Iedereen heeft gedaan wat ik gevraagd heb"

  Bondscoach Kevin De Weert was tevreden over de prestatie van de Belgische ploeg. "De afspraken die we gemaakt hadden, verliepen zoals in het boekje", vertelt hij aan Sporza.

  "We controleerden samen met Italië, Eliot (Lietaer) deed dat perfect. De bedoeling was het verschil op 4 ronden van het einde tot op 1 minuut te brengen en dan zou Hermans openen. Als er tien renners wegreden, moest Benoot, Keukeleire of Bakelants meegaan. Vanendert schoof mee en op zich mocht hij daar zitten, maar we hadden die andere jongens aangeduid."

  "Philippe is dan even bij mij geweest. Hij voelde zich goed, dus heb ik beslist om ons terug in koers te brengen. Daar hebben ze dat kleine foutje op een mooie manier rechtgezet."

  "We hadden beslist om maar met één iemand te sprinten en zouden in de wedstrijd beslissen wie. Phil zei dat hij zich goed voelde, dus hebben we voor hem gekozen. Iedereen heeft gedaan wat ik gevraagd heb. Dan moet je de koers nemen zoals ze is."

  "Op zich ben ik niet teleurgesteld. We hebben verantwoordelijkheid genomen, ondanks dat je daar met Sagan zit. Maar we zijn hier niet om Sagan te laten verliezen, maar om zelf te winnen. Hoe we Sagan kunnen kloppen? Misschien moeten we eens aan Greg (Van Avermaet) vragen hoe hij dat doet", lacht De Weert.

  Bakelants: "Uiteindelijk hebben wij het opgelost voor Sagan"

  Jan Bakelants reed een erg sterke wedstrijd. "Ik denk dat ik mag zeggen dat ik op de afspraak was. Ik heb gereden tot ik niet meer kon. Het was een sterke ploeg, we rijden een mooi EK. Maar we waren gekomen voor een resultaat en dat ontbreekt."

  "De enige zwakte van Sagan is zijn ploeg. Maar er is altijd wel iemand die het voor hem oplost. Uiteindelijk hebben wij het ook weer voor Sagan opgelost. Er rijden 18 renners weg, wij hebben er twee mee. Maar we slaan in paniek, waardoor we zelf het gat dichten."

  "Sagan geeft het evenement wel meteen uitstraling, nu denk ik dat de interesse gewekt is. Ik denk dat Greg (Van Avermaet) spijt zal hebben, hij had hier kunnen winnen."