• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Paralympiër die been verloor door haai wil de haaien redden

  Achmat Hassiem: "Tot mijn aanval was mijn kennis over haaien klein."

  Achmat "Sharkboy" Hassiem was 10 jaar geleden het slachtoffer van een aanval door een haai. Nu zijn paralympische carrière erop zit, zet hij zich in voor het behoud van de verschillende haaiensoorten. "Wie kan dat beter doen dan iemand die zo'n aanval heeft overleefd?"

  Zo'n tien jaar geleden werd Achmat Hassiem in de oceaan bij Kaapstad aangevallen door een haai. "Ik wou me niet zonder slag of stoot gewonnen geven", vertelt Hassiem. "Daarom haalde ik hard uit met mijn linkerbeen. Ik trapte als een gek om me heen."

  "Maar de haai zette zijn tanden in mijn scheenbeen en bij elke trap werd zijn beet steviger. Uiteindelijk brak mijn been in tweeën." Net op tijd werd Hassiem gered, maar zijn rechterbeen was niet meer te redden en moest geamputeerd worden.

  Hassiem stortte zich op het zwemmen en nam in Peking voor het eerst deel aan de Paralympische Spelen. In Londen veroverde hij brons, in Rio zwaaide hij de sport uit. "Ik begin nu aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven", laat Achmat "sharkboy" Hassiem weten.

  Dat nieuwe hoofdstuk heeft vreemd genoeg met zijn aanvaring met een haai te maken. "Tot mijn aanval was mijn kennis over haaien klein. Ik wist niet dat ze op uitsterven staan en sommige soorten bijna uitgestorven zijn. Je sterft eerder door een kokosnoot die op je hoofd valt dan door een aanval van een haai. Maar wie neemt het voor de haaien op?"

  "Daarom besliste ik om een voorvechter te worden voor de haaien. Wie kan dat beter dan iemand die een aanval van deze beesten heeft overleefd? Ik sprak al op een internationaal congres en mijn verhaal maakt enorm veel indruk."