• home
 • video
 • pas verschenen

  Hackers lekken opnieuw medische data, ook van Froome en Wiggins

  Froome won de Tour al drie keer.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA moet bekennen dat hackers gegevens van 25 atleten, uit de VS en Europa, openbaar gemaakt hebben. Ook Tour-winnaars Chris Froome en Bradley Wiggins zien data online verschijnen, maar daar is niets ophefmakends bij.

  Enkele dagen geleden raakte al bekend dat met cyberspionage hackers gevoelige en medische informatie van atleten buitmaakten.

  Ze publiceerden die ook en beschuldigden meteen wereldtoppers zoals Simone Biles en Serena Williams van dopinggebruik. Die hadden wel de toestemming om bepaalde producten te gebruiken, zo gebruikte Biles een voorgeschreven middel tegen ADHD.

  "Nu is er door dezelfde Russische cyberspionagegroep weer vertrouwelijke informatie gelekt. De hackers brachten de data van 25 atleten naar buiten, sporters uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Roemenië en Rusland", meldt het WADA.

  De hackers, die bekend zijn als APT28 en Fancy Bears, zwierden onder andere documenten van Chris Froome, Bradley Wiggins en Petra Kvitova online.

  Bij Froome zien we dat hij in het voorjaar van 2013 en 2014 eens prednisolone mocht gebruiken. Dat is dezelfde corticosteroïde die ook bij de Williams-zussen naar boven kwam. Dopingjager Van Eenoo gaf daarbij als toelichting dat ze "het product nodig hadden voor hun gezondheid." Ook dit is eigenlijk niet ophefmakend.

  Het WADA zit natuurlijk erg verveeld met deze zaak. "Aan de betrokken atleten willen we zeggen dat we het betreuren dat criminelen op deze manier jullie reputatie willen besmeuren. We verzekeren jullie dat we hulp krijgen van de besten in IT-beveiliging om dit aan te pakken."

  "We twijfelen er niet aan dat de aanvallen zijn uitgevoerd als wraakacties voor onze onderzoeken die het dopingsysteem in Rusland aan het licht hebben gebracht."

  Reactie van Froome bij BBC