• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De WK-selectie van Vangramberen: "Boonen weet hoe te winnen in de woestijn"

  Maarten Vangramberen kiest zijn negen namen voor het WK.

  Bondscoach Kevin De Weert maakt binnenkort zijn selectie bekend voor het WK in Qatar. Sporza.be wil de bondscoach helpen en gaat met Maarten Vangramberen op zoek naar de ideale selectie. Ontdek hier welke namen Vangramberen meeneemt naar Qatar en stel zelf uw ploeg samen. "Met deze ploeg mogen we met veel ambitie naar Qatar trekken", concludeert Vangramberen.

  De WK-selectie van Maarten Vangramberen

  • Tom Boonen (Etixx-Quick Step)
  • Jens Debusschere (Lotto-Soudal)
  • Iljo Keisse (Etixx-Quick Step)
  • Jens Keukeleire (Orica-BikeExchange)
  • Oliver Naesen (IAM Cycling)
  • Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal)
  • Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
  • Greg Van Avermaet (BMC)
  • Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo)

  Tom Boonen en Greg Van Avermaet: twee kopmannen

  Maarten Vangramberen: "Ik heb twee kopmannen. Tom Boonen is de eerste, want de kans is groot dat er gesprint wordt in Qatar. Boonen doet het tegenwoordig uitstekend in de massasprinten."

  "Dat hebben we nog gezien in de Brussels Cycling Classic, waar hij Démare en Bouhanni klopte en dat zijn toch geen pannenkoeken. Tom weet ook wat het is om te winnen in de woestijn. Hij won in Qatar al 22 ritten en pakte ook vier keer het eindklassement."

  "Greg Van Avermaet is mijn andere kopman. Hij moet een vrije rol krijgen. Hij heeft ook al goed gepresteerd in de woestijn en is dit jaar een winnaar geworden."

  "Het parcours is ook veranderd, waardoor het misschien geen massasprint wordt. En in een sprint met een klein groepje is Van Avermaet nooit kansloos. Of het parcours niet te vlak is voor hem? Neen, niet als de wind een hele grote rol speelt. Hij kan het WK winnen als het scenario zich goed ontrolt."

  Iljo Keisse en Oliver Naesen: de knechten van de kopmannen

  Maarten Vangramberen: "De kopmannen moeten hun mannetjes meekrijgen. Bij Boonen is dat een moeilijke kwestie. Je hebt enerzijds Iljo Keisse en Yves Lampaert, die het uitstekend zouden doen."

  "Maar je hebt ook Nikolas Maes en Stijn Vandenbergh, die perfect weten hoe je in de woestijn moet koersen en hoe je een WK moet rijden. De keuze zal van Boonen zelf afhangen, maar ik gok momenteel op Keisse."

  "Oliver Naesen is dan weer een van de beste kameraden en trainingsmakkers van Greg Van Avermaet. Hij moet zeker mee. Hij won onlangs de Grote Prijs van Plouay en is dus in vorm."

  Jürgen Roelandts en Jens Debusschere: de sprintloodsen

  Maarten Vangramberen: "Jürgen Roelandts is een fantastische sprintaantrekker voor André Greipel. Hij was er vorig jaar niet bij in Richmond en was geweldig ontgoocheld. Maar er is niemand die de spurt beter kan aantrekken dan Jürgen en dat kan hij ook doen voor Boonen."

  "Jens Debusschere is ook snel en hij kan altijd een plan B zijn. Als iemand pech heeft, dan heb je nog altijd een tweede sprinter achter de hand. En hij zal zich gerust willen wegcijferen voor Boonen. Een goeie Debusschere kun je zeker gebruiken."

  Jens Keukeleire en Jasper Stuyven: de bliksemafleiders

  Maarten Vangramberen: "Jens Keukeleire moet mee. Hij kent de eigenheid van een WK, kent het gewriemel en kent het spel der waaiers zeer goed. Hij weet wat hij moet doen om klaar te zijn. Neem hem zeker mee."

  "En dan is er Jasper Stuyven. Hij doet het al enkele jaren goed in de woestijn en heeft een Vlaams profiel. Als er wind staat en als er waaiers getrokken worden..."

  "Stuyven is een ontzettend nuttige pion die altijd een gat kan dichtrijden en die ook gevaarlijk is als de koers kantelt. Ik zou er niet graag mee naar de finish gaan. Hij kan ook een afleidingsmanoeuvre zijn."

  Sep Vanmarcke: de negende man

  Maarten Vangramberen: "Sep Vanmarcke is altijd goed op een WK. Bij veel landen zou hij kopman zijn, maar bij ons heb je Boonen en Van Avermaet. Boonen is gezien zijn palmares en vorm kopman en Van Avermaet is meer winnaar dan ooit."

  "Vanmarcke beseft wel dat hij onder hen staat. Of hij de luis in de pels kan zijn? Neen, Sep weet dat het misschien ooit zijn dag zal zijn op een WK. Hij weet dat na het seizoen van Van Avermaet en door de vorm van Boonen zijn rol net onder hen ligt."

  Het koersverloop? "Een sprint van een klein groepje"

  Maarten Vangramberen: "Het parcours is veranderd. Oorspronkelijk zouden er 11 plaatselijke ronden afgelegd worden, waardoor iedereen altijd zei dat het een massasprint zou worden."

  "Nu zijn het 8 ronden. Je zit langer in het binnenland, waar de wind een grotere rol zal spelen en de koers harder zal zijn. Het wordt sowieso een zware koers en in Qatar winnen altijd geweldig grote namen."

  "Ik denk dat we toch naar een sprint zullen gaan, maar van een echt klein groepje van zo'n 20 man. Of we dan Sagan moeten vrezen? Ik denk dat Boonen na een zware koers Sagan perfect aankan. Hij hoeft niemand te vrezen. En als er vier man voorop rijdt, is Van Avermaet er altijd bij. En klop hem dan maar."

  Bent u het eens met de 9 namen van Maarten Vangramberen? Speel hier zelf bondscoach en dien uw selectie in.