• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dopingjager Van Eenoo: "Wat Russische hackers vonden stelt niets voor"

  Russische hackers hebben medische gegevens gelekt van Amerikaanse sporters, maar volgens dopingexpert Peter Van Eenoo is van dopingpraktijken absoluut geen sprake. "Wat ze gevonden hebben stelt niets voor. Het feit dat ze medische gegevens openbaar maken, kan trouwens niet."

  Het Werelantidopingagentschap WADA moest gisteren toegeven het slachtoffer te zijn van een Russische hackersbende. Die zette de medische gegevens van onder anderen de tenniszussen Serena en Venus Williams en olympisch turnkampioene Simone Biles online.

  "Na de onthullingen over de dopingpraktijken in Rusland zijn sommige mensen blijkbaar heel nationalistisch geworden. Zij vallen nu iedereen aan die Rusland beschuldigt, ook het WADA dus", zegt Peter Van Eenoo, de directeur van het anti-dopinglab in Gent.

  "Ze hebben ingebroken in de ADAMS-database. Zo hadden ze toegang tot de whereabouts van atleten, resultaten van het lab en medische uitzonderingen. Van een aantal atleten hebben ze nu de analyseresultaten gelekt en ook de uitzonderingen die ze kregen om verboden middelen te gebruiken omdat die noodzakelijk waren voor hun gezondheid."

  "Het ging om medicijnen die ze echt nodig hadden, vandaar de toestemming. Bij de zussen Williams ging het bijvoorbeeld over corticosteroïden. De ene zus had dat in een periode van zes jaar zeven keer gebruikt, de andere negen. Ik denk dat iedereen van ons dat geneesmiddel al eens heeft gebruikt. Al was het maar tegen eczeem."

  "Bij twee andere Amerikaanse sporters ging het over medicatie om ADHD te behandelen. Ik denk niet dat dat zo wereldschokkend is. Het is geen schande om ziek te zijn of om een aandoening te hebben, maar het feit dat die medische gegevens zomaar op straat gegooid worden, is het ergste."

  "Het stelt niets voor"

  "Wat de hackers gevonden hebben, stelt eigenlijk niets voor. Ze willen ons doen geloven dat er Amerikaanse atleten zijn die de toestemming gekregen hebben om verboden middelen te nemen en zo medailles te veroveren, maar dat is helemaal niet zo", besluit Van Eenoo.

  De reactie van Simone Biles: