• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Peter Genyn sleept paralympisch goud in de wacht in de rolstoelsprint

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  België heeft op de Paralympische Spelen een derde gouden medaille veroverd in drie dagen tijd. Peter Genyn won de 100 meter rolstoelsprint (T51) met grote overmacht. Genyn finishte in een paralympisch record: 21"15.

  De 39-jarige Peter Genyn nam vier jaar geleden in Londen nog deel aan het rolstoelrugby. Daarna maakte hij zijn overstap naar de atletiek, met groot succes.

  Genyn, die op 16-jarige leeftijd in een rolstoel belandde nadat hij zijn nek had gebroken bij een duikongeluk, werd vorig jaar wereldkampioen op de 100 en 400 meter. Hij stond dan ook als topfavoriet aan de start in Rio.

  Genyn maakte zijn favorietenrol glansrijk waar. Hij had meteen het goeie ritme te pakken en reed meter voor meter weg van de concurrentie, op weg naar het paralympisch goud én een paralympisch record (21"15).

  Zaterdag kan Genyn nog voor een dubbelslag zorgen, want ook op de 400 meter is hij de grote favoriet in de T51-klasse.

  Genyn: "De laatste dagen waren een ramp: nerveus!"

  Na de gouden medaille leek er 1000 kilogram van Peter Genyns schouders te vallen. "Ik heb hier lang naartoe gewerkt en het was tijd dat het zover was. De laatste dagen waren een ramp: ik was verschrikkelijk nerveus! Ook toen ik aan de start stond."

  "Ik heb keihard op mijn start getraind en dat heeft blijkbaar geloond. De vorm zat goed, alles zat goed. Het is plezant als je er alles voor doet en heel veel voor laat en het komt eruit. Dat is de max!"

  Genyn stapte "verplicht" over van het rolstoelrugby, maar heeft daar geen spijt meer van. "Toen ze me zeiden dat ik moest stoppen met rugby stortte mijn wereld in. Puur voor de conditie ben ik aan atletiek begonnen, maar nu ben ik enorm blij. Ik zou het nooit meer laten vallen."

  Zaterdag gaat Genyn voor de dubbel, met ook winst op de 400 meter. "Normaal gezien moet ik weer een medaille halen", klinkt hij zelfverzekerd. "Toch is het opletten voor die Mexicaan. Die had tot voor kort het wereldrecord in handen."