• home
 • video
 • pas verschenen

  Maak kennis met kajakpolo, een spectaculaire variant van rugby, kajak en waterpolo

  Oorlog op het water. Kajakpolo is niet voor doetjes.

  Enkele weken geleden namen maar liefst 30 landen deel aan het WK kajakpolo in Italië. Maar wat is kajakpolo? In dit artikel lees je alles over deze jonge, maar spectaculaire sport.

  De regels van het spel

  Kajakpolo wordt gespeeld in een zwembad, rivier of meer in een veld van 23m op 35m. Twee ploegen van 5 spelers proberen in hun kano de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Dat doel hangt 2 meter boven het water. Met behulp van hun peddels probeert de verdedigende ploeg zijn doel te bewaken.

  Omdat kajakpolo bijzonder inspannend is, wordt er voortdurend gewisseld in de wedstrijd, die 2x10 minuten duurt.

  Opmerkelijk is dat het is toegelaten om je tegenstrever omver te duwen of te laten kantelen. De gevechten voor doel zijn dan ook vaak episch. Om blessures te vermijden dragen de spelers een helm met gezichtsraster een een speciale zwemvest.

  Wereldkampioen Italië

  Het WK kajakpolo wordt sinds 1994 om de twee jaar georganiseerd. Nederland en Australië zijn recordhouders bij de mannen, met elk drie titels. De laatste jaren is de hegemonie wel verschoven. Duitsland, Frankrijk en Italië zwaaien nu de plak.

  Italië won begin september in de Siciliaanse havenstad Syracuse een spannende WK-finale tegen Frankrijk. Bij de vrouwen hield Nieuw-Zeeland Duitsland van een zesde wereldtitel.

  En België?

  België is pas laat op de kajakpolo-trein gesprongen, maar het was wel een van de 30 landen op het afgelopen WK. Daarin eindigde het op de 11e plaats.

  Ons land telt 14 clubs, waarvan er 13 in Vlaanderen liggen. Het seizoen loopt van april tot begin oktober. Er zijn 4 speeldagen in de competitie en één Beker van België. Na 3 speeldagen gaat het team van Gent aan de leiding, voor de mannen uit Ieper.

  Komend weekend wordt in De Schorre in Boom om de Belgische beker gebikkeld. Op 1 oktober trekt landskampioen Gent bovendien naar Valencia voor de Champions League in het kajakpolo.

  Meer info over kajakpolo in België: www.nkv.be/index.php/disciplines/polo

  Kajakpolo is vooral: spektakel!

  Beelden van het WK kajakpolo, met o.m. de match België-Italië

  Beelden van het provinciaal kampioenschap van Antwerpen