• home
 • video
 • pas verschenen

  Yusra Mardini en Rami Anis: "De Spelen gaven ons weer een doel"

  Yusra Mardini en Rami Anis zwommen voor het vluchtelingenteam.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Yusra Mardini en Rami Anis zwommen op de Spelen voor het vluchtelingenteam, terwijl ze een jaar geleden nog op zoek waren naar een nieuwe thuis. De eerste woont intussen in Duitsland, de tweede in het Belgische Eeklo. "De Spelen gaven ons weer een doel."

  In augustus 2015 leerde VRT-reporter Steven Decraene een ambitieus meisje kennen op de Balkanroute. Een jaar later staat Yusra Mardini op de startblokken op de Olympische Spelen. Decraene zocht Mardini opnieuw op en die nam Rami Anis mee.

  Van de Balkanroute naar het grootste sportieve podium ter wereld is uiteraard een grote aanpassing, ook voor Rami Anis, die tegenwoordig in Eeklo woont. "Toen ik voor de wedstrijd in de kleedkamer zat, was ik bang en opgewonden tegelijkertijd."

  Ook voor Yusra Mardini, die intussen is uitgegroeid tot het gezicht van het olympische vluchtelingenteam, waren de Spelen iets speciaals. "Ik stond echt te trillen op het startblok, maar eens ik in het water lag, was het terug in orde. Ik zwom een goede tijd, maar door de druk niet mijn beste."

  De Olympische Spelen gaven de tien geselecteerde vluchtelingen een doel om naartoe te werken, in tegenstelling tot hun situatie in Syrië. "Tijdens de oorlog hadden we geen doelen, geen vooruitzichten, maar nu konden we ergens voor trainen", beaamt Anis.

  Na de Spelen gaat het leven weer voort, ook voor het tweetal. Hun nieuwe doel is het leren van de taal van hun nieuwe thuisland. "Ik ben Rami. Elke dag ga ik naar het zwembad. Ik kom uit Syrië", oefent Anis Rami al, waarna Mardini die laatste zin in het Duits herhaalt. 

  Het verhaal van Anis, Mardini en de acht andere leden van het vluchtelingenteam werkte in elk geval inspirerend en dat is ook het Internationaal Olympisch Comité niet ontgaan. De organisatie gaf al aan het initiatief verder te zetten.

  Yusra Mardini en Rami Anis dollen achteraf nog in de auto