• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor over basketbalfinale: "Gouden kans voor Servië"

  DeAndre Jordan staat elke match garant voor een spectaculaire dunk.

  Zondag gaan de Amerikaanse NBA-sterren op zoek naar een vijftiende olympische titel in het basketbal, maar volgens Sporza-journalist Christophe Vandegoor is Servië verre van een hapklare brok. "De VS heeft nog maar 10 minuten goed gespeeld in Rio."

  Dat de Verenigde Staten in de finale staan, is geen verrassing. In een heruitgave van de vorige olympische finale versloeg het Spanje met 82-76 om zich bij de laatste twee te scharen.

  "Ondanks het gebrek aan olympische ervaring was de finale het minimum voor de VS", zegt Vandegoor. "Toch is er kritiek op het team. Er is geen samenspel, er wordt slecht verdedigd en er is een gebrek aan creativiteit."

  Dat staat in schril contrast met de andere halvefinalisten, Servië en Australië. "Enkel tegen Argentinië konden de Amerikanen 10 minuten overtuigen. Maar dankzij hun fysieke capaciteiten en hun individuele klasse zijn ze nooit in de problemen gekomen."

  In de finale wacht Servië dat verrassend makkelijk Australië klopte. "De Aussies hebben hun beste ploeg in jaren met NBA-spelers als Bogut en Dellavedova. Ze raasden door het toernooi, maar tegen Servië botsten ze op een stug blok."

  Maakt Servië ook een kans tegen het Amerikaanse team? "Het contrast tussen beide ploegen is groot", stelt Vandegoor vast. "De Amerikanen hebben een broertje dood aan verdedigen, terwijl de Serviërs net uitblinken op defensief vlak."

  "In de VS zijn ze het gewoon om veel ruimte te krijgen en het team is minder sterk dan in Peking of Londen, maar de individuele klasse van Durant en co is nog steeds enorm. Servië krijgt een gouden kans en ik denk dat het heel spannend wordt. Er hangt geschiedenis in de lucht", besluit Vandegoor.