• home
 • video
 • pas verschenen

  Triatlongoud voor Jorgensen, Belgen vallen door de mand

  Een wedstrijd om snel te vergeten voor Michel (nr. 40) en Verstuyft (nr. 41).

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Een wedstrijd om snel te vergeten voor Michel (nr. 40) en Verstuyft (nr. 41).

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  De olympische triatlon bij de vrouwen is een prooi geworden voor de Amerikaanse Gwen Jorgensen. Onze landgenotes Claire Michel en Katrien Verstuyft werden na een catastrofale zwemproef gedubbeld in het fietsen én werden daardoor uit de wedstrijd genomen.

  In een heel woelige Atlantische Oceaan trokken 55 triatletes, de Belgische dames Claire Michel en Katrien Vertuyft incluis, zich op gang voor 1,5 kilometer zwemmen, 38,5 km fietsen en 10 kilometer lopen.

  De Spaanse Routier nam vanaf de eerste boei de leiding in de zwemproef en mocht na 19 minuten als eerste weer het strand van Copacabana oplopen. Veel minder goed - om niet te zeggen slecht - verging het onze landgenotes.

  Michel moest als 52e al twee minuten toegeven op de leiders en Verstuft begon als voorlaatste aan de fietslus, op ruim drie minuten van de kopgroep. De droom op een mooie ereplaats was meteen doorprikt.

  In het fietsen was het vechten tegen de bierkaai én een goed geoliede kopgroep van 18 rensters. Iedere ronde (van 6,4 kilometer) kregen Michel en Verstuyft een minuut extra aangesmeerd. Na vijf rondes gebeurde het onvermijdelijke. De kopgroep dubbelde de Belgen en dan is het reglement onverbiddelijk: diskwalificatie!

  Zonder Belgische deelneemsters werd de afsluitende 10km-loop aangevat. Daarin kozen titelverdedigster Spirig en topfavoriete Jorgensen (foto) al vroeg het hazenpad.

  De Zwitserse en Amerikaanse keuvelden er lange tijd rustig op los, maar in de laatste ronde voerde Jorgensen de forcing. Nadat materiaalpech haar 4 jaar geleden stokken in de wielen had gestoken, mocht de Amerikaanse nu wel zegevierend over de meet lopen.

  Verstuyft: "Blijkbaar liggen de golven op Copacabana mij niet goed"

  • Katrien Verstuyft: "Ik zat al aan de eerste boei niet goed. Ik moest de rol lossen en kon de voeten niet houden. Blijkbaar liggen de golven op Copacabana mij niet goed. Vorig jaar maakte ik hier hetzelfde mee tijdens het testevent. Na het zwemmen was mijn race al voorbij. Ik heb nog getwijfeld of ik wel op mijn fiets zou springen, maar dit zijn de Olympische Spelen, dus dan vecht je voor wat je waard bent. Vorige week had ik op het trainingskamp in Uberlandia drie dagen last van mijn darmen en buik. Daardoor verloor ik 2 kilogram."
  • Claire Michel: "Ik raakte in het water wat geïsoleerd en door de golven had ik weinig zicht op mijn concurrentes. Ik zat dus al meteen in een slechte positie. In het fietsen probeerde ik aansluiting te vinden bij een groepje maar ik zat alleen en door de wind was het erg lastig. Ik prentte mezelf in dat ik alles moest blijven geven, proberen het juiste ritme te houden, goed op te trekken na de bochten. Meer kon ik niet doen. Het is, denk ik, de eerste keer dat ik gedubbeld word, de Spelen zijn daar natuurlijk geen leuke plaats voor."
  Uitslag triatlon (vrouwen)
  1.Gwen Jorgensen (VS)1u56'16"
  2.Nicola Spirig (Zwi)1u56'56"
  3.Vicky Holland (GBr)1u57'01"
  DNFClaire Michel 
  DNFKatrien Verstuyft