• home
 • video
 • pas verschenen

  Marathonloper Koen Naert: "Vier weken met warme kledij getraind om me aan te passen"

  Koen Naert is het speerpunt bij de Belgische marathonlopers.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Koen Naert is het speerpunt bij de Belgische marathonlopers.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Naar goede gewoonte krijgen we op de laatste dag van de Olympische Spelen nog de marathon bij de mannen voorgeschoteld. Met Florent Caelen, Koen Naert en Willem van Schuerbeeck verschijnen er drie Belgen aan de start. "Dit is uniek", wist speerpunt Koen Naert aan Sporza te vertellen.

  De 26-jarige Koen Naert kon zich vorig jaar al kwalificeren voor de olympische marathon. In Berlijn liep de loper toen met 2u10'31" de vierde tijd uit de Belgische geschiedenis. Naert schoof daarna zijn job in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek aan de kant en bereidde zich een heel jaar lang voor op de Olympische Spelen.

  "De Spelen zijn er maar één keer in vier jaar. Het is een unieke gebeurtenis en ik wil dan ook mijn kans grijpen", steekt Naert van wal.

  "Ik heb me op stage in de Verenigde Staten uitstekend kunnen voorbereiden. In Californië leerde ik echt veel bij en daardoor beschik ik over een aantal belangrijke tips. Het sterkt mij allemaal in mijn vertrouwen."

  "Bovendien heb ik ook enkele weken getraind in warme kledij om mij aan te passen aan de omstandigheden van de olympische marathon. Mijn lichaam reageerde in het verleden niet altijd even goed op de hitte, maar door die specifieke manier van trainen heb ik mijn hartslag nu wel onder controle bij warm weer. Ik hoop dat dit voor een positief effect zorgt."

  De weersvoorspellingen voor zondag zijn nochtans gunstig voor Naert.  "23 graden blijft toch nog altijd warm voor een marathon, maar ik ben erop voorzien. Zolang het geen dertig graden wordt, ben ik tevreden."

  "Of ik ambities mag koesteren? Ik weet het niet echt. Het is mijn eerste grote toernooi en er zijn hier zo veel landen en federaties aanwezig.

  Op dit moment sta ik rond de dertigste plaats op de wereldranglijst. Ik hoop stiekem beter te doen. Mijn conditie is super, ik heb geen stress en ik ben er helemaal klaar voor."

  Naert kan zich tijdens zijn marathon trouwens optrekken aan de aanwezigheid van loper Pieter-Jan Hannes. "Wij zijn inderdaad goede vrienden, hopelijk stimuleert zijn aanwezigheid me om een sterke prestatie neer te zetten."

  Van Schuerbeek: "Heel Merchtem zal meeleven"

  Willem Van Schuerbeeck is de tweede Belg die in actie komt op de olympische marathon. "Ik ben trots dat ik hier ben. De marathon is iets speciaals. Een mythische afstand op de laatste dag van de Spelen."

  "Ik wil er geen tijd of plaats op plakken, maar ik heb me goed voorbereid. In januari trok ik nog naar Kenia om te trainen met enkele Kenianen, maar dat niveau is nog altijd een trap of drie hoger."

  Van Schuerbeeck kan in thuisbasis Merchtem rekenen op heel wat steun. "Er zijn inderdaad heel wat activiteiten gepland tijdens mijn marathon. Het geeft mij kracht en het zal me zeker helpen."

  Florent Caelen: "Ik heb er alles aan gedaan"

  Voor Florent Caelen hingen de Spelen even aan een zijden draadje. De marathonloper was pas na een juridische procedure eind vorige maand zeker van zijn deelname. 

  "De hele affaire is voor mij gesloten. Het is alleen jammer dat ik er veel tijd en energie in heb moeten steken", legt Caelen uit.

  De 27-jarige atleet was na een betere tijd van Abdelhadi El Hachimi even uit de boot gevallen, maar omdat de selectiedatum was vastgesteld op 30 april, mocht hij van de burgerlijke rechtbank in Brussel alsnog mee naar de Spelen.

  "Ik kijk uit naar zondag, want ik heb er alles aan gedaan. Waar ik uitkom, zien we wel. Het blijven de Olympische Spelen."