• home
 • video
 • pas verschenen

  IOC-voorzitter Bach: "Dit waren iconische Spelen op vele vlakken"

  Thomas Bach stond de pers ruim een uur te woord.

  Een dag voor het einde van de Olympische Spelen heeft IOC-voorzitter Thomas Bach al eens teruggeblikt. "Dit waren en zijn nog steeds iconische Spelen op verschillende vlakken, die een investering zijn voor vele generaties."

  Volgens Thomas Bach kan er niet aan getwijfeld worden. "Dit waren en zijn nog steeds iconische Spelen, op verschillende vlakken", begon de IOC-voorzitter aan de persconferentie. "De hoofdrolspelers waren atleten die hier in Rio iconen zijn geworden en atleten die naar hier kwamen als iconen en die hun status nog eens in de verf gezet hebben."

  Niet alleen de prestaties waren iconisch volgens de Duitser, maar er zijn ook prachtige verhalen geschreven. "We zagen atleten uit Oekraïne en Rusland die elkaar omhelsden, een Noord- en een Zuid-Koreaanse turnster die samen poseerden voor een selfie en atleten die vielen en elkaar over de streep hielpen."

  Maar ook de verhalen die verder gaan dan sport, konden Bach bekoren. "De Braziliaanse judoka die opgroeide in de favela's van Rio en hier goud won voor eigen volk, is een inspiratie. Net als de kleine jongen uit Singapore die op de foto wil met zijn grote idool Michael Phelps en acht jaar later olympisch goud wint voor datzelfde idool."

  "De leden van het olympische vluchtelingenteam werden dan weer door iedereen in de armen gesloten. Ze werden behandeld als echte rocksterren. Andere atleten wilden ermee op de foto staan, ermee praten en luisteren naar hun verhaal. Dit is echte olympische solidariteit."

  "Investeringen voor generaties"

  Deze Spelen waren volgens Bach nooit tot stand gekomen zonder geweldig teamwerk, een goede voorbereiding en dito organisatie. Speciale dank had de IOC-voorzitter nog voor de burgemeester van Rio de Janeiro. "Zonder het engagement van Eduardo Paes zouden we hier misschien niet zijn. Hij zag deze Spelen als katalysator van de verandering en vooruitgang in zijn stad."

  Op enkele netelige vragen over budgetten antwoordde de Duitser duidelijk. "Er is nooit gebruikgemaakt van overheidsgeld, alles is gefinancierd door privé-investeerders. Het budget van het organiserende comité ligt trouwens lager dan het vooropgestelde budget van zeven jaar geleden."

  "Bovendien zijn er investeringen gedaan die langer mee zullen gaan dan de Spelen. De nieuwe metrolijn is niet aangelegd voor zeventien dagen, maar voor meerdere generaties. Het handbalcomplex zal omgebouwd worden tot vier scholen en ook de andere infrastructuren zullen beschikbaar zijn voor de inwoners."

  "Sporters mogen geen slachtoffers worden van politiek"

  Ook over de uitsluiting van vele Russische atleten had Thomas Bach iets te zeggen. Beginnen deed hij met een persoonlijke getuigenis. "Voor de Olympische Spelen van 1980 in Moskou kwam ik op voor de rechten van de Duitse atleten. Ik werd onder meer in mijn thuisland onder druk gezet en bedreigd om toch toe te geven aan de boycot van de Spelen."

  "Ik verloor de strijd en Duitsland deed niet mee aan die bewuste Spelen. Achteraf hebben de mensen ingezien dat dat niet de juiste beslissing was en dat atleten niet de slachtoffers mogen worden van politieke spanningen of van wanbeleid van hun overheden."

  "Ook in Oost-Duitsland was er trouwens een dopingprogramma dat uitging van de staat. Er was een systeem waarin zelfs de geheime dienst betrokken was en vele atleten waren gedopeerd zonder het zelf te beseffen. Maar toen was er niet één stem die eiste dat de Oost-Duitse atleten moesten thuisblijven van de Spelen van 1992."

  "Wij zijn niet verantwoordelijk voor de gevaren die Stepanova loopt"

  Kritiek op de schorsing van klokkenluidster Joelija Stepanova wuifde Bach dan weer weg. De 30-jarige Russische atlete bracht samen met haar man, een ex-medewerker van het Russische Antidopingagentschap, het Russische dopingschandaal aan het licht, maar kon blijkbaar niet op al te veel steun rekenen.

  "Het IOC heeft de informatie die Stepanova ons gaf erg gewaardeerd, maar haar laten deelnemen aan de Olympische Spelen was onmogelijk", zei de Duitser. "We hebben haar zaak bestudeerd, maar we hebben beslist dat we onze grondwet niet konden veranderen om haar toch te laten deelnemen."

  Stepanova is intussen persona non grata in eigen land, leeft ondergedoken en gaf al aan te vrezen voor haar leven, maar daar ging Bach vrij snel over. "We hebben haar steun aangeboden, maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de mogelijke gevaren die ze loopt."

  "Alle dopingstalen van Russen in Sotsji hertesten"

  De IOC-voorzitter gaf ook nog mee dat de dopingtesten van alle Russische atleten op de Olympische Spelen van Sotsji hertest zullen worden, zowel op vlak van doping als op vlak van fraude. Zo is het laatste hoofdstuk over het Russische dopingschandaal nog niet geschreven.