• home
 • video
 • pas verschenen

  Chinees Chen Long veroordeelt Maleisiër voor 3e keer tot zilver

  Chen Long is de regerende wereldkampioen.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Chen Long is de regerende wereldkampioen.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  China heeft zijn 23e gouden plak van deze Olympische Spelen beet. In een boeiende badmintonfinale bij de mannen trok Chen Long in twee sets (21-18, 21-18) het laken naar zich toe. Hij veroordeelt daarmee zijn tegenstander en "eeuwige tweede" Lee Chong Wei uit Maleisië voor de derde keer op een rij tot olympisch zilver.

  De mannenfinale in het enkelspel van het badminton kondigde zich op voorhand aan als een echte thriller. Met de Maleisiër Lee Chong Wei en de Chinees Chen Long stonden de nummer één en twee van de wereld tegenover elkaar.

  De 27-jarige Chen Long mocht als regerend wereldkampioen aan de partij beginnen en deed dat met overtuiging. Lee wist even niet waar hij het had, maar kon al snel weer de score in evenwicht trekken.

  De Maleisiër was in 2008 en 2012 al tweemaal verliezend finalist op de Olympische Spelen en hoopte nu eindelijk een gooi te doen naar de gouden plak. Lee liep even uit tot 11-7, maar Chen Long haalde alles uit de kast om opnieuw in de wedstrijd te komen.

  De Chinees ging aan het eind van de eerste set op en over zijn tegenstander en kon bij 20-18 zijn tweede setpunt met succes benutten.

  Chen Long heerst ook in de tweede set

  De tweede set begon dan weer veel spannender dan de eerste. In enkele prachtige rally's wisselden de kansen voortdurend, tot Lee opnieuw kon uitlopen tot 8-5.

  De Maleisiër wou zijn derde kans op olympisch goud absoluut niet laten varen, maar hij stuitte alweer op een ijzersterke Long. De Chinees was plots overal en smashte zelfs even de snaren van zijn racket stuk.

  Lee maakte daarna enkele foutjes, waardoor Long bij 20-16 plots vier wedstrijdpunten in de schoot kreeg geworpen. De Maleisiër weerstond nog twee punten, maar moest zich uiteindelijk opnieuw met 21-18 gewonnen geven.

  Daarmee is Lee voor de derde keer op een rij veroordeeld tot een zilveren olympische medaille. Bovendien heeft hij opnieuw dé kans verkeken om Maleisië zijn eerste goud in de geschiedenis te schenken.

  Ook op de wereldkampioenschappen badminton was de "eeuwige tweede" al driemaal de verliezende finalist. In de marge van de finale werd de wedstrijd om brons gewonnen door de Deen Axelsen. Hij haalde het in drie sets van olympisch titelverdediger Lin Dan.

  Uitslag badminton mannen enkelspel:

  1. Chen Long (Chi)
  2. Lee Chong Wei (Mal)
  3. Viktor Axelsen (Den)