• home
 • video
 • pas verschenen

  Bolt na unieke "triple-triple": "Zo, ik ben de grootste"

  Bolt kust de atletiekpiste na zijn unieke prestatie.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Usain Bolt heeft geschiedenis geschreven door zijn negende gouden medaille te pakken. "Hij is een legende", zegt zijn 4x100m-collega en landgenoot Asafa Powell. Voor Bolt, die morgen 30 wordt, was de estafette zijn laatste olympische wedstrijd.

  Olympisch kampioen worden op de 100 meter, de 200 en de 4x100 meter is al weinigen gegeven. Usain Bolt doet er nog een schepje bovenop door die prestatie drie olympiades op rij te verwezenlijken. Gisteren pakte de Jamaicaanse sprinter zijn negende gouden medaille in zijn carrière, op de 4x100 meter.

  "Zo, ik ben de grootste", reageert Bolt na afloop. "Zodra ik de stok in handen kreeg, wist ik dat ik zou winnen. Ik ben opgelucht, het is gebeurd. Ik ben trots op mezelf."

  "Ik had nooit gedacht dat ik in staat zou zijn een triple triple te realiseren op de Spelen. Bij de eerste triple was ik gewoon blij, de tweede was een uitdaging en de derde is gewoonweg iets ongelooflijk."

  "Ik hoop dat ik de lat zo hoog gelegd heb dat niemand me dit ooit kan nadoen. Wat ik nu ga doen? Lang opblijven en vakantie nemen. Ik heb nieuwe doelen nodig."

  De Jamaicaan zal naar eigen zeggen geen nieuwe olympische medailles meer toevoegen aan zijn palmares. "Ik ga de Spelen missen, maar dit is de allerlaatste", zegt Bolt, die morgen zijn 30e verjaardag viert op het moment dat de olympische vlam gedoofd wordt. Symbolischer kan haast niet.

  Gay: "Woorden schieten tekort om te beschrijven wat Bolt gedaan heeft"

  De collega's van Bolt steken de loftrompet over de onbetwiste heerser van de sprint. "Hij heeft zoveel gedaan, het is moeilijk uit te leggen", zegt Asafa Powell, die samen met Bolt het goud veroverde in de 4x100 meter. "Hij is een geweldige atleet, een legende."

  Tyson Gay, ooit Bolts grootste rivaal, beaamt dat. "Negen gouden medailles. Woorden schieten tekort om te beschrijven wat Bolt gedaan heeft voor de sport."

  Ook de jonge Canadese sprinter Andre de Grasse heeft niets dan lovende woorden voor Bolt. "Niemand kan zeggen dat hij niet de grootste is. Hij heeft telkens opnieuw bewezen dat hij dat wel is."

  Een overzicht van de flitsen van Bolt:

  Video player inladen...