• home
 • video
 • pas verschenen

  Bolt heeft zijn "triple-triple" te pakken: goud voor Jamaica op de 4x100m

  Bolt heeft zijn negende gouden medaille beet.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Bolt heeft zijn negende gouden medaille beet.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Jamaica heeft het goud veroverd op de 4x100m bij de mannen. Usain Bolt had nog veel werk na de laatste stokwissel, maar pakte zijn negende gouden medaille toch nog vrij eenvoudig. Het verrassende Japan werd tweede, het Canadese viertal vervolledigde het podium na de diskwalificatie van de VS.

  Het Jamaicaanse viertal had alles goed onder controle in baan vier en het was grootmeester Usain Bolt himself die de klus mocht klaren. Hij wisselde tegelijk met de Japanners en snelde daarna weg van de tegenstand.

  Voor Bolt is het ondertussen de negende gouden medaille op de Olympische Spelen. Hij won in Peking, Londen en nu ook in Rio telkens de 100m, de 200m en de 4x100m. Een ongeziene reeks.

  Achter Bolt kwamen de verrassende Japanners als tweede over de finishlijn in een Aziatisch record.

  Bromell viel als derde over de streep voor de Verenigde Staten, maar de Amerikanen werden achteraf nog gediskwalificeerd voor een foute stokwissel. Het brons gaat daardoor naar Canada met de verbluffend sterke Andre de Grasse als slotloper.

  Het podium:

  1. Jamaica (Powell, Blake, Ashmeade en Bolt) - 37"27
  2. Japan (Yamagata, Iizuka, Kiryu en Cambridge) - 37"60
  3. Canada (Haynes, Brown, Rodney, De Grasse) - 37"64

  Bolt: "Ik ga de positie van Martial overnemen bij Manchester United"

  Bolt had na zijn negende olympische medaille nog even de tijd voor een reactie bij Maarten Vangramberen. "Ik ben heel trots op mezelf. Dit is waarvoor ik naar hier ben gekomen. Waar ik mezelf plaats in de geschiedenis? Dat is niet aan mij om dat te zeggen. Dat moeten de media maar doen."

  Yohan Blake zei dat hij Bolt zou overtuigen om er nog eens vier jaar bij te doen. "Dat zal ik zeker niet doen. Het is tijd om te relaxen nu. Misschien moet ik wel bij Manchester United gaan spelen. Ik ben er klaar voor. Aanvaller of verdediger? Zet mij maar op de flank. Martial zijn job dan maar."

  Gatlin: "Dit is een nachtmerrie"

  De Verenigde Staten hadden hun ereronde al afgewerkt, toen ze te horen kregen dat ze het brons alsnog moesten afgeven. Reden voor de diskwalificatie was de stokwissel tussen Mike Rodgers en Justin Gatlin die buiten de toegelaten zone werd uitgevoerd.

  "Ik begrijp het niet", zei Tyson Gay na afloop. "Op training verliepen de stokwissels perfect." Ook Gatlin was er niet goed van. "Dit is een nachtmerrie. Samen met je ploegmaten train je de ziel uit je lijf en dan stort alles in elkaar op zo'n manier."

  De VS heeft de beslissing aangevochten en een uitspraak wordt zaterdagmorgen verwacht. Blijft de jury bij zijn verdict, dan is het de negende keer sinds 1995 dat de Amerikanen op de Spelen of op een wereldkampioenschap uitgesloten worden.

  De gouden verzameling van Usain Bolt: