• home
 • video
 • pas verschenen

  Spanje en VS strijden om het goud in het vrouwenbasketbal

  De Amerikaanse Diani Taurasi was goed voor 18 punten.

  Nadat Spanje eerder op de avond Servië had uitgeschakeld, heeft nu ook de VS zich geplaatst voor de finale in het vrouwenbasketbal. De VS won eenvoudig met 86-67 van Frankrijk en gaat zaterdag op zoek naar een zesde olympische titel op rij.

  In de tweede halve finale van het vrouwenbasketbal maakten de Verenigde Staten hun favorietenrol volledig waar. In het duel met Frankrijk kwam de vijfvoudige olympische kampioen nooit in de problemen.

  De Verenigde Staten kenden in Rio nog geen al te grote problemen en ook nu leek daar weinig verandering in te komen. Al moet het gezegd worden dat de Françaises goed weerwerk boden in de eerste helft: 40-36.

  Na de rust vonden de Verenigde Staten het welletjes en duwden ze het gaspedaal stevig in. Diana Taurasi, goed voor 18 punten, nam haar ploeg op sleeptouw en na het derde kwart stond een kloof van 21 punten op het scorebord: 65-44.

  In het laatste quarter herstelde Frankrijk nog wel het evenwicht. Het "won" zelfs het slotkwart, maar tegen de klasse van Team USA viel weinig in te brengen. Met 86-67 is de 48e olympische overwinning op rij wel de kleinste voor de VS op dit toernooi.

  Spanje klopt Servië en speelt voor het eerst een olympische finale

  In hun eerste groepswedstrijd van het olympische basketbaltoernooi bij de vrouwen kwamen Spanje en Servië elkaar al eens tegen. Spanje won toen met 65-58 en deed dat in de halve finales nog eens moeiteloos over.

  Beide landen waren vooraf blij dat ze de Verenigde Staten niet tegenkwamen in de halve finales. Maar het was Spanje dat die uitgelezen kans op olympisch eremetaal het best leek te grijpen.

  Servië, dat drie van zijn vijf groepswedstrijden had verloren en verrassend in de halve finale stond, kon geen antwoord bieden op het snelle spel van de Zuid-Europeanen. In het eerste kwart stormde Spanje naar een 20-9-voorsprong.

  Spanje trok die lijn door en bleef tot het einde van de wedstrijd op voorsprong. Onder leiding van Alba Torrens en Astou Ndour, beiden goed voor 14 punten, won het uiteindelijk met 68-54. Voor Spanje is het de allereerste olympische finale in het vrouwenbasketbal.