• home
 • video
 • pas verschenen

  Spaanse Marin zorgt voor eerste niet-Aziatische badmintongoud bij vrouwen

  Marin won een hoogstaande vrouwenfinale.

  Carolina Marin heeft in een hoogstaande finale in het enkelspel bij de vrouwen gewonnen van de Indiase Pusarla Sindhu. De Spaanse nummer één van de wereld haalde het in drie sets (19-21, 21-12 en 21-15) van haar opponente en is de eerste Europese in de geschiedenis die goud verovert in het badminton.

  De 23-jarige Marin begon als topfavoriete aan haar finale in het enkelspel tegen de Indische Pusarla. De nummer één van de wereld had nog geen set verloren op deze Olympische Spelen en kon als tweevoudige wereldkampioene de beste papieren voorleggen bij de start.

  Haar 21-jarige tegenstandster was evenwel niet onder de indruk van de energieke Spaanse. Hoewel Sindhu aanvankelijk op achterstand kwam, knokte ze zich terug in de partij.

  Bij een 16-15-stand wist ze een fenomenale rally van 52 (!) slagen naar zich toe te trekken. Marin wist niet waar ze het had en sloeg prompt enkele missers waardoor de eerste set verrassend verloren ging.

  De Spaanse herpakte zich daarna wel meteen in de tweede set. Sindhu kon niets inbrengen tegen het sterke spel van Marin en met 12-21 werd de tweede set eigenlijk een maat voor niets.

  In de derde set leek de wereldkampioene van 2014 en 2015 op weg naar een gemakkelijke zege. Tot de Indiase kon terugkeren na een vroege 1-6-achterstand, dit na alweer een adembenemende rally.

  Het was haar laatste grote wapenfeit, want daarna moest ze lijdzaam toezien hoe Marin naar haar eerste olympische titel stoomde.

  De Spaanse bezorgt haar land de zesde gouden medaille op deze Olympische Spelen en is tevens de eerste Europese laureate in de geschiedenis van het enkelspel bij de vrouwen.

  Uitslag vrouwen enkelspel

  1. Carolina Marin (Spa)
  2. Sindhu Pusarla (Ind)
  3. Nozomi Okuhura (Jap)

  De kamp om het brons werd niet gespeeld. De Chinese Li Xuerui, de kampioene van 2012, liet verstek gaan met een zware knieblessure.