• home
 • video
 • pas verschenen

  Servië-China is de verrassende finale in het vrouwenvolleybal

  Servië staat voor het eerst in een olympische volleybalfinale bij de vrouwen.

  Servië heeft de Verenigde Staten, de regerende wereldkampioen, na een spannende vijfsetter uit de finale van het volleybaltoernooi bij de vrouwen gehouden. De Nederlandse dames moesten in hun halve finale de knieën buigen voor China.

  In de eerste halve finale in het volleybaltoernooi bij de vrouwen nam Servië het op tegen de Verenigde Staten, de regerende wereldkampioen en vice-olympische kampioen.

  De VS leek geen druk te voelen en pakte Servië meteen bij de kraag. Het haalde de eerste set binnen met 20-25, maar zag daarin wel zijn belangrijkste schakel uitvallen: Foluke Akinradewo moest vroegtijdig naar de kant met een blessure aan haar knie.

  De Amerikaanse vrouwen leken ietwat aangeslagen en begonnen te twijfelen. Servië profiteerde ten volle en onder impuls van een sterk spelende Brankica Mihajlovic pakte het vervolgens set 2 (25-17) en 3 (25-21).

  In de vierde set beseften de Verenigde Staten opnieuw waarvoor ze naar Rio gekomen waren. In een mum van tijd stond het 16-25 en gingen we naar een beslissende vijfde set.

  Die tiebreak beloofde een spannend kijkstuk te worden. Beide landen gaven elkaar geen duimbreed toe, maar uiteindelijk bleek Servië de zenuwen het best onder controle te kunnen houden: 15-13.

  China krijgt Nederland na vier ultraspannende sets klein

  Ook de tweede halve finale in het imposante Maracanãzinho was er één om duimen en vingers van af te likken. China, olympisch kampioen in 1984 en 2004, was de poulefase maar ternauwernood doorgesparteld, maar had in de halve finale wel thuisland Brazilië in diepe rouw gestort.

  In de halve finale tegen toernooirevelatie Nederland keerde het tij constant. China trok het laken naar zich toe in set 1, Nederland deed hetzelfde in set 2. De derde set, die met 29-27 door China gewonnen werd, bleek nadien het scharniermoment. In de vierde set konden onze noorderburen wel nog aanklampen, maar China gaf de zege niet meer uit handen.

  De finale vindt zondagnacht om 3.15u plaats. Ook in de groepsfase troffen Servië en China elkaar al. Toen liet Servië geen spaander heel van de Aziatische dames.

  Halve finales volleybal (vrouwen)
  Servië - Verenigde Staten3-2 (20-25, 25-17, 25-21, 16-25, 15-13)
  China -Nederland3-1 (27-25, 23-25, 29-27, 25-23)