• home
 • video
 • pas verschenen

  Rusland verliest ook olympisch zilver 4x400 meter uit 2008 na positieve dopingtest

  Rusland werd tweede op de 4x400m na de VS.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft drie Russische atleten geschrapt uit de uitslag van de Olympische Spelen in Peking 2008. De drie doorstonden de dopingtests niet. Een van hen is de 36-jarige Anastasia Kapatsjinskaja, die met de Russische vrouwenploeg zilver behaalde op de 4x400 meter aflossing.

  De Russische ploeg liep in Peking naar zilver op de 4x400 meter, maar uit een analyse blijkt dat Kapatsjinskaja positief testte op stanozolol en testosteron. De estafetteploeg is daardoor gediskwalificeerd.

  Het IOC vordert de medaille in een mededeling terug. Ook het olympische diploma dat ze kreeg voor haar vijfde plaats op de individuele 400 meter, moet ze teruggeven.

  Het verhaal doet denken aan de situatie ronde het goud voor Rusland op de 4x100 meter. Bij een nieuwe analyse testte Joelia Tsjermotsjanskaja positief. Rusland werd daarvoor twee dagen geleden gediskwalificeerd. Het goud is daardoor logischerwijs voor België.

  Ook Alexander Pogorelov, vierde in de tienkamp, en Ivan Jusjkov, tiende in het kogelstoten, testten postief en worden gediskwalificeerd.