• home
 • video
 • pas verschenen

  Positieve bronzen medaille beschuldigt andere deelnemer

  Artykov verdenkt Fransman Matam van sabotage.

  Izzat Artykov pakte vorige week voor Kirgizië nog brons in het gewichtheffen tot 69kg. De 22-jarige atleet verspeelde gisteren die bronzen plak na een positieve dopingtest, maar verdenkt nu een van zijn concurrenten van sabotage.

  De Fransman Bernardin Kingue Matam verklaarde kort na de wedstrijd waarin Artykov brons pakte, dat hij liever nog de resultaten afwachtte. "Als het IOC en de internationale federatie hun werk doen, denk ik dat ik nog vier plaatsen winst kan boeken, want de eerste vijf zijn niet clean", stelde de gewichtheffer, die achtste werd.

  En zo geschiedde, want gisteren liep bronzen medaille Artykov als eerste tegen de lamp. De Kirgiziër testte positief op het stimulerende middel strychine en werd uitgesloten van de Spelen. Uiteraard moest Artykov ook zijn bronzen medaille terug inleveren.

  Artykov gaat nu in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) omdat hij Matam verdenkt van sabotage. "Dit is onrechtvaardig. Ik heb nooit doping genomen. Mijn medaille is op eerlijke wijze verdiend", steekt Artykov van wal.

  "Ik verdenk Bernardin Matam ervan dat hij dopingproducten in mijn drank of voedsel heeft gedaan. Alles is begonnen toen hij vanalles verklaarde en mijn bronzen prestatie in twijfel trok."