• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook taekwondoka Jaouad Achab grijpt net naast medaille

  Jaouad Achab (rood) bleef met lege handen achter.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Jaouad Achab (rood) bleef met lege handen achter.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  De Olympische Spelen eindigen in mineur voor het Belgische taekwondo-kamp. Na Raheleh Asemani heeft ook Jaouad Achab zijn kamp om het brons verloren. 25 seconden voor tijd stond hij nog 5-4 voor tegen de Zuid-Koreaan Daehoon Lee, maar toen liep het mis.

  Achab startte goed in de strijd om brons. Op het einde van de eerste ronde opende onze landgenoot de score tegen Lee met een trap tegen diens hoofd. Die 3-0-voorsprong werd in ronde twee wel onmiddellijk tenietgedaan door een score van de Zuid-Koreaan.

  Achab bleef de betere taekwondoka, ondanks een waarschuwing, en leek in de derde en laatste ronde brons te pakken. 25 seconden voor tijd stond hij 5-4 voor na twee goeie stoten, maar toen liep het mis. Met een trap tegen het hoofd van Achab kwam Lee op 5-7.

  Achab ging vol risico op zoek naar de zege, maar een paar seconden later stond het 5-10. Uiteindelijk werd het 7-11 voor Lee. Een zware teleurstelling voor Jaouad Achab, die in Rio voor goud ging.

  "Ik heb in elke wedstrijd alles gegeven"

  "Lee is een van de allersterkste atleten. Hij is de viceolympisch kampioen van Londen en de wereldkampioen. Maar ik had hem kunnen verslaan", zegt Achab. "Op het einde stond ik 5-4 voor, maar ik maakte een klein foutje. Ik wilde aanvallen, maar verloor het evenwicht. Het was niet de juiste keuze en kreeg een trap tegen mijn hoofd."

  Hoewel Achab zijn doel - een olympische medaille - niet kon bereiken, was hij in zijn analyse toch deels positief. "In alle wedstrijden heb ik alles gegeven. Ik heb nergens spijt van. Ik was naar hier gekomen om goud te winnen, maar als ik de dag zou kunnen overdoen, zou ik het op dezelfde manier aanpakken."

  Bekijk hier de strijd om brons:

  Video player inladen...

  Net geen finale

  Achab moest strijden voor brons, omdat hij in de halve finale nipt verloor van de Rus Denisenko. Hij leek op zijn hoede voor zijn grote tegenstander en ook de Rus nam weinig risico's.

  In de eerste twee rondes werden geen punten gescoord, tot ongenoegen van het publiek.

  De spanning in de derde ronde leek Achab en Denisenko te verlammen, maar plots sloeg de Rus toe. Achab keek tegen een 4-0-achterstand aan en moest vol aan de bak.

  Denisenko hield het hoofd koel en verdedigde stug. Na de 6-1-eindstand boog een teleurgestelde Achab het hoofd. Onze landgenoot werd veroordeeld tot de kamp om brons.

  Bekijk de halve finale:

  Video player inladen...

  Zo raakte Achab in de halve finales

  Achab kende in zijn eerste ronde geen enkele moeite met de Papoea-Nieuw-Guineeër Maxemillion Kassman en haalde het uiteindelijk met 15-1.

  Hij kon dus met veel vertrouwen afzakken naar zijn tweede gevecht van het toernooi tegen de Pool Karol Robak, het achtste reekshoofd in Rio. Robak begon beter aan de kamp en stond na de eerste ronde 1-0 voor.

  Achab raakte niet in paniek in ronde 2 en pakte meteen uit met enkele rake (draai)trappen. In geen tijd stond het 1-5 in het voordeel van onze landgenoot. Roblak milderde nog tot 2-5 bij het ingaan van de slotronde, maar Achab had alles onder controle.

  In die derde ronde pakte Achab meteen uit met een draaitrap, goed voor 2-8. De kamp leek gestreden, maar de stugge Pool keerde knap terug. Hij raakte Achab twee keer met een trap op het hoofd en leek terug te komen tot 9-9.

  De tweede trap op het hoofd gebeurde onreglementair en zo hield Achab een 6-9-voorsprong vast met nog een aantal seconden op de klok. Beide kemphanen kregen elk nog een bestraffing en zo haalde Achab het uiteindelijk met 7-10.

  In de halve finales wacht de Rus Alexej Denisenko, die in zijn kwartfinale verrassend de Turkse titelverdediger én wereldkampioen Servet Tazegül gewipt had.

  Bekijk de kwartfinale van Achab:

  Video player inladen...

  Bekijk de kamp in de eerste ronde van Achab

  Video player inladen...