• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch record helpt jonge Amerikaan aan goud in kogelstoten

  Op zijn eerste grote kampioenschap is het meteen raak voor Crouser.

  De 23-jarige Amerikaan Ryan Crouser heeft zijn landgenoot en topfavoriet Joe Kovacs op indrukwekkende wijze verslagen in de finale van het kogelstoten. Hij verbeterde zijn PR met maar liefst 41 centimeter en stelde zo het olympisch record scherper tot 22,52 meter.

  28 jaar heeft het olympische kogelstootrecord van de Oost-Duitser Ulf Timmermann standgehouden. In Seoel gooide hij zijn kogel 22,47 meter ver. Vanavond verbeterde de 23-jarige Amerikaans Crouser dat record met vijf centimeter.

  Wereldkampioen Joe Kovacs zette bij zijn eerste poging de toon met 21,78 meter, maar diens landgenoot Crouser was in een begenadigde dag. Hij liet maar liefst drie pogingen boven de 22 meter optekenen.

  De vijfde poging van de Amerikaanse dubbele meter was uiteindelijk de beste: met 22,52 verbeterde hij niet alleen zijn eigen record met 41 centimeter, maar mag hij zich voortaan ook olympisch recordhouder noemen.

  Podium kogelstoten (mannen)
  1.Ryan Crouser (VS)22,52m (OR)
  2.Joe Kovacs (VS)21,78m
  3.Tomas Walsh (NZe)21,36m