• home
 • video
 • pas verschenen

  Olympisch kampioen Noorwegen verliest verrassend van Rusland

  Rusland wint verrassend van olympisch kampioen Noorwegen.

  In een zinderende halve finale heeft Noorwegen nipt de duimen moeten leggen voor Rusland. Na verleningen won Rusland met 38-37, waardoor Noorwegen de kans mist om een derde olympische titel op rij te pakken. Frankrijk won eerder op de avond van Nederland.

  Noorwegen was bij aanvang van het olympisch handbaltoernooi bij de vrouwen de uitgesproken favoriet voor goud. Naast olympisch kampioen draagt Noorwegen ook de naam van Europees en wereldkampioen.

  In de halve finale stond een duel met Rusland op het programma en daarin leek Noorwegen snel af stand te willen nemen van zijn tegenstander. Na vijf minuten stonden de Russen 6-3 in het krijt.

  Maar Rusland leek zich niet in te graven na die aarzelende start en kwam bij 11-11 terug langszij. Noorwegen vond plots geen antwoord meer en de Servische vrouwen leken het goede ritme te pakken te hebben. Halfweg leidde Rusland verdiend met 16-18.

  Na de pauze bleef Noorwegen het knap lastig hebben met het stevige blok Russische blok. Telkens de Noorse vrouwen langszij kwamen, nam Rusland opnieuw de bovenhand. In een zinderend slot leek een stunt in de maak, maar luttele seconden voor het laatste fluitsignaal maakte Noorwegen alsnog gelijk: 31-31 en verlengingen.

  Daarin trok Rusland aan het langste eind: 38-37. Door deze nederlaag missen de Noorse vrouwen de kans op een derde olympische titel op rij.

  Frankrijk nipt te sterk voor vicewereldkampioen Nederland

  In het handbal bij de mannen is Frankrijk de regerende olympische kampioen. Maar hun vrouwelijke collega's zijn net iets minder getalenteerd. Hun beste prestatie op een olympisch toernooi dateert van 2004 toen ze op de Spelen in Athene op een vierde plaats eindigden.

  Ondanks hun underdogpostitie speelde Frankrijk vrank en vrij tegen de vicewereldkampioen. Nederland werd achteruit gedrongen en de Françaises leidden met 17-13 bij de rust. In de tweede helft boden de Nederlandse vrouwen nog weerwerk, maar ondanks een spannend slot trok Frankrijk toch aan het langste eind: 24-23.

  In hun eerste olympische finale neemt Frankrijk het dus op tegen Rusland. De strijd om het brons gaat tussen Noorwegen en Nederland, een heruitgave van de wk-finale.