• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Van der Plaetsen verdient het allergrootste respect"

  Van der Plaetsen werd achtste in de tienkamp.

  Het was opnieuw een drukke dag in het atletiekstadion, met de ontknoping van de tienkamp, de finale van de 200 meter bij de mannen en de halve finales van de 800 meter bij de vrouwen. Sporza-commentator David Naert laat zijn licht schijnen op de prestaties van Van der Plaetsen, Eykens en Bolt.

  Thomas Van der Plaetsen maakte op de tweede dag van de tienkamp nog een paar plaatsen goed en klom op naar de achtste plaats. Zou hij zonder zijn ziekte meegedaan hebben voor de medailles? "Dat is moeilijk te zeggen", vertelt Sporza-commentator David Naert.

  "Heeft die ziekte zijn progressiecurve verstoord? Zeker. Is hij in zijn loopnummers niet zo sterk als hij zou willen zijn? Ja. Anderzijds: als je het globaal bekijkt, heeft hij een prima toernooi afgewerkt met 2 mindere wedstrijden, het kogelstoten en de 110 meter horden. Maar hij leverde een geweldige prestatie in het polsstokspringen, waar hij ei zo na over 5,50 meter ging."

  "Als die twee zwakke nummers op niveau zouden zijn geweest, zou hij misschien wel in de buurt van de 8.500 punten zijn geëindigd. Dus dat heeft hij wel degelijk in zich. De vraag is niet of het er zal uitkomen, maar wanneer."

  "Zonder die ziekte zou hij wellicht verder hebben gestaan. Zou hij hebben meegedaan voor de medailles? Dat kun je onmogelijk voorspellen. Maar die achtste plaats is bijzonder fraai. Want vergeet niet, ruim anderhalf jaar geleden zat hij met die kanker en dat je dan 18 maanden later Europees kampioen kunt worden en in de top 8 kunt eindigen op de Spelen, verdient alleen maar het allergrootste respect", besluit Naert.

  "Eykens is zonder meer de revelatie van de Belgische atletiek"

  Ook Renée Eykens kwam gisteren in actie in het atletiekstadion. Zij liep in haar halve finale van de 800 meter de vijfde tijd. Niet genoeg voor een finaleplaats, maar de 20-jarige atlete maakte wel indruk op David Naert. "Ik vind haar zonder meer de revelatie van de Belgische atletiek hier", zegt hij.

  "Ze heeft pas erg laat de limiet gelopen in juni. en dan komt ze hier aan de start. Ongedwongen, zonder veel verwachtingen. Eerst loopt ze in de reeksen exact 2 minuten en gaat ze via de verliezende tijden naar de halve finale. Daarin deed ze het opnieuw prima, in een wedstrijd die trager begon."

  "Ze finisht in 2'00"45. Bij een snellere wedstrijd was ze zelfs onder de 2 minuten gedoken, dus dat gaat ze binnenkort gewoon doen, daar moeten we niet aan twijfelen."

  Uiteindelijk loopt ze de 16e tijd van 24 halvefinalisten, dat is grote onderscheiding voor iemand die nog maar net komt kijken. We gaan van Renée Eykens zeer mooie dingen zien in de toekomst op de 800 meter."

  "De 4x100 meter kan een open finale worden"

  Er stond opnieuw geen maat op Usain Bolt, die op de 200 meter zijn achtste olympische gouden medaille veroverde. Toch plaatst David Naert een kanttekening bij die prestatie. "Zijn tijd (19"78) was voor zijn doen niet uitzonderlijk. Er was geen concurrentie om hem vooruit te stuwen. Halverwege had hij al een straat voorsprong op de rest."

  "De achtste gouden medaille van Bolt is een feit en daar kan straks de negende bijkomen met de 4x100 meter, maar Jamaica is in de breedte duidelijk veel minder sterk. Bolt was de enige Jamaicaanse finalist op de 200 meter, terwijl ze in Londen nog het volledige podium bezetten."

  "Maar zijn de Amerikanen dan wel zo sterk? Neen, maar het kan misschien een meer open finale worden."