• home
 • video
 • pas verschenen

  Naert: "Een vijfde plaats op 4x400m lijkt een realistische en gezonde ambitie"

  Coach Jacques Borlée wil de opstelling van zijn ploeg nog niet prijsgeven.

  Video player inladen...
  0 / 0
  In de nacht van vrijdag op zaterdag is het de beurt aan de Belgian Tornados. Coach Jacques Borlée en Sporza-journalist David Naert blikken vooruit. "We zullen moeten vechten voor de finale, maar als Jonathan en Kevin hun vorm terugvinden, is alles mogelijk."

  De loting van de halve finale is gunstig voor de 4x400-ploeg. België ontloopt vannacht de toplanden VS, Jamaica en Trinidad en Tobago. "We mogen inderdaad niet klagen", zegt David Naert. 

  "De eerste drie van elke halve finale gaan rechtstreeks naar de finale,  plus de snelste twee verliezers. Voor die eerste drie plaatsen moet het in de halve finale met België normaal gaan tussen Groot-Brittannië, België natuurlijk en de Bahama’s."

  "Cuba en Brazilië kunnen zich misschien mengen, maar de Belgen zullen fris aan start komen. Kevin en Jonathan Borlée gingen er vroeg uit in de individuele nummers. Ze zullen dus ook in de halve finale nog fris zijn. Dat was in het verleden wel eens anders."

  "De ambitie moet dus altijd de finale zijn. Op het EK werd België een beetje onverwacht Europees kampioen. Maar deze ploeg heeft al vaker blijk gegeven van grote mentale en fysieke kracht. Een vijfde plaats, net als vier jaar geleden, lijkt een realistische en gezonde ambitie."

  Veel zal afhangen van de oudste Borlée's. Vier jaar geleden presteerden Kevin en Jonathan op een hoger niveau. "Ik denk wel dat ze over hun hoogtepunt zijn, maar hun voorbereiding werd natuurlijk verstoord en je mag niet vergeten dat ze al acht jaar meedraaien aan de top. Dat laat sporen na. Onderschat de moeilijkheid van de 400 meter niet."

  "Ze hebben allemaal geweldig getraind"

  De Belgische 4x400m-ploeg kroonde zich eerder deze zomer tot Europees kampioen. Het zorgde voor een boost, maar die was maar van korte duur. Kevin en Jonathan Borlée sneuvelden in Rio al in de reeksen van hun individuele 400 meter en ondanks het bijzonder hoge niveau dit jaar op de baanronde, was dat toch een flinke ontgoocheling. Coach Jacques Borlée hoopt op een betere afloop van de 4x400 meter. 

  "Ik heb vertrouwen in het team", vertelt Jacques Borlée. "Ik denk dat we 2'58" zullen moeten lopen, willen we in de finale staan. We zullen ervoor moeten vechten."

  Sterkhouders Jonathan en Kevin Borlée, die dit seizoen moesten afrekenen met verschillende blessures, lijken net op tijd op topniveau. "Kevin is heel goed geholpen door de medische staf. Hij kan weer voluit trainen en ook de snelheid staat weer op punt. Jonathan heeft in zijn individuele 200 meter zijn goede ritme teruggevonden en was na afloop zeer blij."

  Jacques Borlée heeft afgelopen jaren steeds op een sterk collectief kunnen rekenen en ook nu is hij weer tevreden over hoe de ploeg ervoor staat. "Ze hebben allemaal geweldig getraind en tonen een zeer positieve attitude. Ondanks het magere jaar van Kevin en Jonathan, hebben de jongeren de estafetteploeg een boost gegeven en dat geeft hoop. Als Kevin en Jonathan hun vorm terugvinden, is alles mogelijk."