• home
 • video
 • pas verschenen

  Mountainbikers naar Rio om te leren: "Hopelijk kunnen ze zichzelf overstijgen"

  De Belgische moutainbikedelegatie.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  De Belgische moutainbikedelegatie.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Ze hebben er lang op moeten wachten, maar dit weekend mogen de drie Belgische mountainbikers hun olympische rit rijden. Githa Michiels komt zaterdag in actie, Ruben Scheire en Jens Schuermans moeten tot de laatste dag geduld oefenen. Ervaring opdoen is het hoofddoel.

  "Top twintig rijden is heel moeilijk gebleken, maar in Rio is het deelnemersveld kleiner en zal de start minder chaotisch zijn. Hopelijk kunnen ze zich overstijgen op het evenement van het jaar", vertelt De Bie.

  Volgens de bondscoach moeten de Belgische mountainbikers Rio vooral als een leermoment zien. "Ze zullen geen topresultaat neerzetten, maar ik verwacht dat ze hun beste niveau zullen halen. Ze hebben de toekomst voor zich en kunnen hier ervaring opdoen. Daar zullen ze over vier jaar in Tokio de vruchten van plukken."

  Wie maakt er dan wel kans op de medailles? "Schurter, Absalon en Khulavy zullen onderling uitmaken wie kampioen zal worden. Zij steken er bovenuit, maar ik durf niet te voorspellen wie het zal halen."

  Dan is er nog het vraagteken Peter Sagan. De wereldkampioen op de weg moet volgens De Bie geen medaillehoop koesteren. "Hij zal moeten opletten dat hij zich niet vergaloppeert in de start. Ik hoop dat onze jongens in zijn buurt kunnen blijven, dan komen ze alvast vaak in beeld", lacht de bondscoach.

  Scheire: "Rond de zestiende plek eindigen zou mooi zijn"

  De 24-jarige Ruben Scheire staat voor zijn eerste Olympische Spelen en tempert de verwachtingen. "Top zestien zou mooi zijn en is realistisch. Meer is niet haalbaar."

  Scheire denkt vooral aan Tokio 2020. "Dan ben ik 28 en zou ik op mijn sterkst moeten zijn. Hier wil ik veel ervaring opdoen", zegt de mountainbiker, die zijn ogen al uitkeek in het olympisch dorp.

  "Ik heb hier al verschillende grote vedetten gezien, maar hen aanspreken durf ik niet", geeft hij toe. "Maar het is leuk om hen eens in het echt te zien. Ook de sterke resultaten van de andere Belgen maken het verblijf hier heel aangenaam. Dat geeft natuurlijk een boost."

  Schuermans: "Jongensdroom die in vervulling gaat"

  Jens Schuermans is de benjamin van de Belgische mountainbikers. "Deelnemen aan de Olympische Spelen is een jongensdroom die in vervulling gaat. Dit op zo'n jonge leeftijd meemaken is fantastisch", vertelt hij.

  Ook Schuermans beseft dat hij geen mirakels moet verwachten. "Ik ben hier om te leren en ervaring op te doen. Ik wil mijn sport positief onder de aandacht brengen en mijn beste wedstrijd rijden", klinkt de 23-jarige Maasmechelaar hoopvol.

  Dat Peter Sagan aan de wedstrijd meedoet, maakt het toch wat specialer. "Ik heb in april al eens tegen hem gereden. In Rio vindt hij een parcours dat hem moet liggen, maar hij zal het toch moeilijk krijgen. Het is alvast uitstekende promotie voor onze sport."

  Michiels: "Vorm van de dag zal bepalend zijn"

  In Rio zorgt Githa Michiels voor een primeur. De 33-jarige is de eerste Belgische vrouw die deelneemt aan de olympische mountainbikewedstrijd. "Het voelt heel speciaal aan. Ik ben heel blij met de steun die ik gekregen heb."

  Uitgesproken ambities heeft ze niet. "Ik wil het maximum eruit halen. Veel zal afhangen van de vorm van de dag en de concurrentie, maar het parcours ligt me in ieder geval."

  De mountainbikers hebben lang moeten wachten op hun olympische rit. Zorgt dat voor problemen? "We zijn iets later aangekomen en zijn vooral met de wedstrijd bezig, maar het is wel heel leuk om het leven in het olympische dorp mee te maken."