• home
 • video
 • pas verschenen

  Matej Toth kroont zich met sterk eindschot tot olympisch kampioen op 50 km snelwandelen

  Tóth had nog wat energie over om zijn olympische titel te vieren.

  Video player inladen...
  0 / 0
  De Slovaakse wereldkampioen Matej Toth mag zich nu ook olympisch kampioen op de 50 kilometer snelwandelen noemen. Met een sterk eindschot hield hij de Australische titelverdediger Tallent van zijn tweede olympische titel op een rij.

  De Fransman Yohann Diniz liet er geen gras over groeien en ging al van bij de start alleen op wandel. De wereldrecordhouder op de 50 kilometer had na vijf kilometer al een flinke voorsprong van een halve minuut, halfweg stond de teller al op 1’40”.

  Diniz leek op rozen te zitten, maar iets na 30 kilometer moest hij door darmproblemen even de strijd staken (Lees ook). Na ruim een minuut rust pikte hij opnieuw aan bij de Canadees Dunfee, die inmiddels een kleine voorsprong had opgebouwd. Diniz moest evenwel al snel de rol lossen en ook de achtervolgende groep ging op en over de Fransman.

  Iets voor 40 kilometer was ook het liedje van Dunfee uitgezongen en de medaillestrijd lag opnieuw helemaal open. De Australische titelverdediger Jared Tallent gooide als eerste al zijn troeven op tafel en leek op weg naar zijn tweede gouden medaille naeen. Toth stak er met een straf slotoffensief echter nog een stokje voor en mocht na 3u40'58" de armen in de lucht gooien.

  Nog geen twintig seconden later legde Tallent beslag op het zilver. De Japanner Arai Hirooki, die als derde over de finish liep, werd even later gediskwalificeerd voor duwen waardoor het brons naar de totaal uitgeputte Canadees Evan Dunfee ging.

  Zo leek het toch, want enkele uren later werd het brons dan toch aan Hirooki geschonken. Het tegenberoep van de Japanse ploeg bleef niet zonder resultaat: de jury volgde de redenering dat het om een toevallig contact ging.

  Podium 50 km snelwandelen mannen
  1Matej Tóth (Svk)3u40'58"
  2Jared Tallent (Aus)3u41'16"
  3Hirooki Arai (Jap)3u41'24"