• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "In principe is Juventus weer onklopbaar"

  Kunnen Nainggolan en Roma Juventus stokken in de wielen steken?

  Dit weekend start in de Serie A het nieuwe seizoen. Sporza-journalist en kenner van het Italiaanse voetbal Filip Joos verwacht vooral een strijd om de tweede plek en kijkt met een goed gevoel uit naar Vermaelen en andere Belgen.

  "Het is al een gelopen race"

  In Italië is het Juventus tegen de rest. Moet de grootmacht de concurrentie vrezen? "Eigenlijk is heel Italië ervan overtuigd dat iedereen voor de tweede plaats speelt."

  "Juventus haalde Higuain, de beste van nummer 2 Napoli, en Pjanic, de beste van nummer 3 Roma. Dan heb je in principe de beste ploeg. Het zijn transfers met het oog op de Champions League, maar het helpt in eigen land natuurlijk ook."

  "Achterin hielden ze Bonucci ondanks een monsterbod van Chelsea. Ze weten dat hun "oude" mannen achterin geen goals binnenlaten."

  "Op het middenveld zijn ze wel Pogba kwijt. Die speelde bij Juventus beter dan bij Frankrijk en elke ploeg zou die missen. Het is een andere vraag of hij dat geld waard was."

  "Juventus haalde ook nog eventjes de Kroaat Pjaca (foto) erbij, voor mij de revelatie van het EK. Dat is zo'n speler die, als hij doorbreekt, over een paar jaar ook 80 miljoen waard kan zijn in deze gekke wereld."

  "Zo'n Pjaca is eigenlijk een speler die Napoli of Roma had moeten halen. Het zegt veel dat Juventus die ook haalt, het evenwicht is wel zoek."

  "Roma lijkt mij "the best of the rest""

  De strijd om de tweede plaats dan maar. Wordt dat een duel Roma-Napoli? Of mengt een van de ploegen uit Milaan zich in de strijd?

  "Van Milan verwacht ik nog niets dit jaar. Het is daar nog onduidelijk of die Chinese overnemers de bankgaranties en zo kunnen voorleggen. En dan kunnen ze zich in principe pas in de wintermercato mengen."

  "Met Inter weet je nooit, ik ben benieuwd naar hoe Frank de Boer het daar zal doen. Dat wordt zeker een cultuurshock en Inter kan ook een goeie basiself opstellen."

  "Het wordt dus opletten voor Inter, maar in principe zijn Napoli en Roma nog iets sterker", zegt Filip Joos.

  "Roma heeft me in zijn CL-voorrondematch tegen Porto al verbaasd. Het heeft met Strootman, De Rossi en Nainggolan een sterk middenveld. Ze zullen Pjanic wel missen, want die kon met zijn vrijschoppen een match die op slot zit nog openbreken. Maar met Spalletti hebben ze wel een fantastische coach."

  "Bij Napoli heeft iedereen wraak kunnen nemen op de vertrokken Higuain. Zijn truitjes hangen nu over zwangerschapsmodepoppen. Dat is allemaal leuk, maar er blijft wel nog een goeie coach en ploeg achter."

  "Aankoop Milik is wel een twijfelgeval. Hij viel op het EK wel op, maar was niet fenomenaal. Hij was meer aanwezig dan Lewandowski, maar is geen Lewandowski. Ik denk dat het de grap van de mercato is dat ze voor hem meer dan 30 miljoen betaalden aan Ajax." 

  "Roma lijkt mij overschouwend "the best of the rest". Het heeft een ploeg om tweede te worden, maar Juventus bedreigen, dat weet ik toch niet."

  "Vermaelen moet een zegen zijn voor Roma"

  Deze zomer hebben weer enkele Belgen de weg naar de Serie A gevonden, Thomas Vermaelen op kop. "Hij zit op zijn plaats als linksvoetige verdediger naast Manolas. Dat moet lukken."

  "Vermaelen is de man in de ogen van de coach. Die was tevreden over Lombaerts en dan moet het met Vermaelen ook lukken. Hij moet een zegen zijn voor Roma, ze zaten te wachten op iemand om het achteraan mee te vergrendelen. Het enige wat hem parten kan spelen, is dat hij het te goed wil doen."

  "Bij Roma is alles rond de ploeg wel overdreven, daarbij vergeleken is het rustig bij Barcelona. Hij zal een storm moeten doorstaan, maar er goed en beter uitkomen."

  Filip Joos over:

  • Radja Nainggolan (AS Roma): "Tegen Porto stak hij er met kop en schouders bovenuit. Hij zal de meest vooruitgeschoven pion zijn op het middenveld, de man die vaak als eerste druk zet. Heel belangrijk in de geest van Spalletti. Hij is een toonbeeld van totaalvoetbal."
  • Dries Mertens (Napoli): "Ik hoop en denk wel dat hij meer zal spelen dit seizoen. Vorig jaar was hij meer de reserve van Insigne. Nu zie ik hem meer aan de aftrap verschijnen. Mertens scoorde veel in de voorbereiding en bovendien is Milik ook een combinatiespits. Als Napoli Insigne alles laat spelen, zal die snel opgebrand zijn."
  • Jordan Lukaku (Lazio): "Een interessante nieuwkomer. Een back die zogezegd niet kan verdedigen, gaat naar de competitie waar iedereen moet kunnen verdedigen. Ze zijn niet ontevreden over zijn prestaties in de voorbereiding. Misschien wordt het een beter seizoen voor Lazio en kan hij daarop meesurfen."