• home
 • video
 • pas verschenen

  Elke Vanhoof eindigt als zesde in de olympische BMX-finale: "Jammer van mijn start"

  Elke Vanhoof wordt zesde in haar eerste olympische BMX-finale.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Elke Vanhoof wordt zesde in haar eerste olympische BMX-finale.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Elke Vanhoof is knap zesde geworden in de olympische BMX-finale. Ze hoopte België een zevende medaille in Rio te schenken, maar die droom kwam niet uit. Het goud ging, net als vier jaar geleden in Londen, naar de Colombiaanse Mariana Pajon.

  Door haar knappe prestatie in de halve finales stond met de 24-jarige Elke Vanhoof voor het eerst een Belgische atlete in een olympische BMX-finale. In tegenstelling tot de halve finales, waarin drie runs duidelijkheid moesten scheppen, was het nu alles of niets in één finalerun.

  Vanhoof koos voor aanvang van de finale voor dezelfde startplaats die haar eerder op de avond een finaleticket had opgeleverd. Maar ditmaal schoot Vanhoof minder goed weg uit het achtste poortje.

  Onze landgenote, die begin dit jaar nog moest afrekenen met een scheur in haar meniscus, vocht voor wat ze waard was. Maar de finale leek iets te snel te gaan voor Vanhoof. Bovendien moest ze nog twee keer vol in de remmen toen enkele concurrenten voor haar over de kop gingen. 

  Uiteindelijk finishte Vanhoof in haar eerste olympische finale op een knappe zesde plaats, goed voor een olympisch diploma. De Colombiaanse Mariana Pajon heerste, net als in de halve finales, en volgde zichzelf op als olympisch kampioen. De Amerikaanse Alise Post snelde naar zilver, het brons ging naar Stefany Hernandez uit Venezuela.

  Elke Vanhoof: "Jammer van mijn gemiste start, er had meer ingezeten"

  Elke Vanhoof droomde er even van om net als haar kamergenote Jolien D'hoore ons land een olympische medaille te schenken. "Toen Jolien 's avonds thuiskwam, dacht ik bij mezelf "dat wil ik ook"", zei Vanhoof. "Maar deze sport blijft zo onvoorspelbaar, tenzij je zo dominant kan zijn als Pajon."

  Met haar zesde plaats zette Vanhoof het beste olympische resultaat neer voor ons land in het BMX. Toch vond ze van zichzelf dat ze beter had kunnen doen. "Mijn start in de finale was niet ideaal", gaf Vanhoof toe. "Ik hoopte te vertrekken zoals in de eerste of derde reeks, maar het kwam er niet helemaal uit. Er had meer ingezeten, maar ik ben enorm tevreden met deze finaleplaats."

  Elke Vanhoof eindigde derde in haar heat in de halve finales

  Na een uitstekende eerste halvefinalerun, waarin ze vierde werd, miste Vanhoof haar start volledig in run 2. Met een achterstand van twee punten op de Russin Yaroslava Bondarenko moest Vanhoof alles of niets spelen in de laatste run, als ze nog kans wou maken op een finaleplaats.

  In die slotrun schoot Elke Vanhoof, die startte in de buitenbaan, meteen goed uit de startblokken. Ze finishte als derde en eindigde zo op een derde plaats in haar heat. Enkel de Nederlandse Laura Smulders, goed voor brons op de Spelen in Londen, en de Amerikaanse Brooke Crain waren sneller.

  Podium BMX (vrouwen)
  1.Mariana Pajon (COL)34"09
  2.Alise Post (VS)34"43
  3.Stefany Hernandez (VEN)34"75

  Tweets over Elke Vanhoof