• home
 • video
 • pas verschenen

  Demarez over de Red Lions: "De speler van het toernooi? De ploeg"

  De Red Lions sloten hun toernooi af met een zilveren medaille.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  De Red Lions sloten hun toernooi af met een zilveren medaille.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Sporza-journalist Eddy Demarez blikt terug op het toernooi van de Red Lions. "Ze hebben het toernooi van hun leven gespeeld en verdienen tonnen respect", zegt hij. "Maar de strafcorners moeten beter met het oog op de volgende toernooien."

  De Red Lions moesten in de hockeyfinale het hoofd buigen voor Argentinië. Waar liep het mis? "In de efficiëntie", zegt Sporza-journalist Eddy Demarez. "Vooral in de cirkel, maar ook verdedigend op de strafcorner van de Argentijnen."

  "Peillat is ontzettend sterk en hij verraste dan nog op die eerste strafcorner door Ibarra te laten aanleggen. Daar hadden de Lions niet op gerekend. Bij de tweede strafcorner maakte doelman Vincent Van Asch een foutje. Hij had die bal kunnen stoppen of had hem moeten overlaten aan Elliot Van Strydonck."

  "Ze hebben te gemakkelijk goals gepakt, waardoor ze moesten achtervolgen. Dan merkte je dat het allemaal net iets minder scherp was: controles die niet altijd lukten, ballen die iets te lichtzinnig werden ingespeeld. In de cirkel waren ze ook niet scherp genoeg."

  "Dan is er ook de strafcorner, die het hele toernooi niet heeft gelopen. Dat is niet voor het eerst bij de Lions. Dat is een werkpunt waarmee ze aan de slag moeten met het oog op de toernooien die eraan komen. Alexander Hendrickx gaat bij de groep komen en kan daar misschien een beetje soelaas brengen."

  "Ze hebben het land trots gemaakt"

  De verloren finale is een domper op de feestvreugde, de Lions stonden er tijdens de podiumceremonie dan ook beteuterd bij. "Maar de Red Lions hebben ons ongelofelijke momenten bezorgd", zegt Demarez. "Ze hebben Groot-Brittannië helemaal weggespeeld. Dat gebeurt niet al te vaak met Groot-Brittannië. Dan hebben ze gewonnen van Australië. De halve finale tegen Nederland was geweldig."

  "Jammer van die finale. Ze zeggen altijd "je wint geen zilver, je verliest goud". Dan is het nu even sneu voor de Lions. Maar ze hebben het toernooi van hun leven gespeeld, ze verdienen tonnen respect en ze hebben het land trots gemaakt."

  Wat is voor Demarez het moment van het toernooi? "Die halve finale tegen Nederland, waarin ze misschien wel allemaal de match van hun leven hebben gespeeld en waarin ze Nederland hebben weggespeeld."

  "Ze waren beter dan Nederland en je mag niet vergeten dat dat toch nog altijd de absolute referentie is in het hockey, samen met Australië en Duitsland. En voor ons is winnen van Nederland natuurlijk altijd dat tikkeltje extra in de sport, dus ook in het hockey. Nederland gaat ongetwijfeld weer boven water komen in de volgende toernooien, maar dit was een geweldig moment."

  "De speler van het toernooi? De ploeg"

  Wie was volgens Demarez de beste Red Lion van het toernooi? "Ik wou Arthur Van Doren zeggen, maar zijn finale was een beetje teleurstellend. Jammer, want hij was echt aan een schitterend toernooi bezig. In de finale was Manu Stockbroekx de beste Lion."

  "Je hebt in elke wedstrijd andere uitblinkers gehad: Dockier, Charlier, Thomas Briels. Je hebt ook Félix Denayer gehad. Maar de speler van het toernooi? Laten we zeggen de ploeg, want het is moeilijk om er eentje uit te pikken."

  Gerlo: "Enorme fairplay in deze sport"

  Dirk Gerlo voorzag de wedstrijd van commentaar op Radio 1. "Het spel was soms was slordig, de Argentijnen waren efficiënter", treedt hij Demarez bij. "Maar ze mogen niet alleen stilstaan bij dit verlies. De Belgen hebben een sterke collectieve prestatie neergezet, met elke wedstrijd andere uitblinkers. We hebben misschien iets te weinig gezien van Boon en Briels, maar collectief was het heel goed. Alleen niet op het beslissende moment."

  "Wat me ook opvalt, is de enorme fairplay in deze sport. De Belgen gingen de Argentijnen feliciteren. Je hebt hier geen enkele valse noot in dit toernooi. De waarden die uitgedragen worden in deze sport moeten navolging krijgen in andere sporten."

  "De spelers gaan ook niet naast hun schoenen lopen. Ze staan ook na deze nederlaag de pers te woord en zoeken het contact met de fans. Dat is een soort voorbeeldfunctie die ze ter harte nemen en dat creëert een sfeer van sympathie", besluit Gerlo.