• home
 • video
 • pas verschenen

  Chinese mannen pakken goud na Aziatisch badmintononderonsje

  Zhang (links) won al brons in het gemengd dubbel, Fu verlengt zijn titel.

  Fu Haifeng en Zhang Nan hebben voor het eerste Chinese badmintongoud van deze Spelen gezorgd. In de finale wonnen ze in drie sets van een Maleisisch duo, dat matchpunten liet liggen. Zhang won ook al brons in het gemengde dubbelspel.

  Vier duo's begonnen als reekshoofd aan het dubbelspel bij de mannen, maar de Chinezen Fu en Zhang waren de enigen van die acht mannen die ook de halve finales haalden. Meer nog, ze haalden zelfs de finale.

  Het had niet veel gescheeld of we hadden een Chinese finale gekregen, maar daar staken twee Maleisïers een stokje voor. Goh V Shem en Tan Wee Kiong schakelden het tweede Chinese team uit.

  De Maleisiërs gingen door op hun elan en wonnen de eerste set in de finale met 21-16. De Chinezen wonnen te weinig punten op eigen opslag en daar hadden hun tegenstanders dan weer geen moeite mee.

  Fu en Zhang stelden orde op zaken in de tweede set. De Maleisiërs konden geen twee punten na elkaar winnen, iets waar het Chinese duo wel in slaagde, met een vlotte 21-11 als resultaat.

  De laatste set was heel gelijk opgaand. Goh en Tan kregen tot twee maal toe de kans om olympisch goud te winnen, maar ze lieten hun kansen onbenut. Fu en Zhang hadden dan weer aan hun eerste wedstrijdpunt genoeg om China het eerste olympische badmintongoud te schenken: 23-21.

  Voor Zhang was het al de tweede medaille van deze spelen. Eerder won hij al brons in het gemengde dubbelspel. Fu verlengt dan weer zijn titel die hij vier jaar geleden met een andere dubbelpartner won.