• home
 • video
 • pas verschenen

  Bolt sprint met de glimlach naar zijn achtste gouden medaille

  Na winst op de 100 meter is Usain Bolt ook baas op de 200 meter.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Na winst op de 100 meter is Usain Bolt ook baas op de 200 meter.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Ook op de 200 meter was er geen houden aan Usain Bolt. De Jamaicaan schoot goed uit de startblokken en haalde het met een straat voorsprong op de concurrentie (19"78). Komende nacht gaat hij op de 4x100m op zoek naar zijn negende olympische titel.

  Na de vroegtijdige exit van Justin Gatlin en Yohan Blake in de halve finales leek de 200m-finale slechts een formaliteit te worden voor Usain Bolt, de titelverdediger van 2008 en 2012. Bovendien is de Jamaicaan al sinds 2007 ongeslagen op de dubbele hectometer.

  Ondanks al die goede voortekenen rustte Bolt geenszins op zijn lauweren. Voor één keer had hij een goede reactietijd en na amper 50 meter ging hij al op en over de Fransman Christophe Lemaitre.

  De wereldrecordhouder kon met een grote voorsprong de laatste baanlengte induiken, maar toch duurde het tot de laatste 10 meter voor hij zijn karakteristieke hemelsbrede glimlach tevoorschijn toverde en al zegevierend over de meet bolde.

  Met zijn winnende tijd van 19"78 loopt Bolt precies even snel als in de halve finale. In de buurt komen van zijn olympisch record van Peking (19"30) zat er op geen enkel moment in.

  In de slipstream van de achtvoudige olympische kampioen werd de Canadees De Grasse tweede (nadat hij op de 100m al brons had behaald) en knokte een zielsgelukkige Christophe Lemaitre zich met een fantastische tweede wedstrijdhelft naar het brons.

  Bolt: "Sta nu tussen Ali en Pelé"

  Met zijn overwinning op de 200 meter heeft Bolt opnieuw atletiekgeschiedenis geschreven: de Jamaicaan is de eerste sprinter die zowel op de 100 meter als de 200 meter drie keer op een rij de titel pakt.

  "Ik probeer één van de grootste sporters te zijn. Na Rio hoop ik in de galerij der groten tussen Mohamed Ali en Pelé te staan", verklaarde Bolt na zijn achtste olympische gouden plak. Mogelijk liep hij het sprintnummer voor het laatst. "Ik denk dat dit mijn laatste 200 meter was, ik voel dat ik wat ouder word."

  Zondag kan hij zijn rijkgevulde palmares nog wat aandikken door met Jamaica de 4x100 meter te winnen. Een zege met de aflossingsploeg zou een historische "triple triple" betekenen.

  Podium 200 meter (mannen)
  1.Usain Bolt (Jam)19"78
  2.Andre De Grasse (Can)20"02
  3.Christophe Lemaitre (Fra)20"12

  Geniet van de finale van de 200 meter:

  Video player inladen...