• home
 • video
 • pas verschenen

  Analyse: Tom Boudeweel over Belgische taekwondo-ontgoocheling

  Vooral Jaouad Achab kwam voor meer naar Rio.

  Raheleh Asemani en Jaouad Achab zijn ondanks de hoge ambities niet verder geraakt dan twee vijfde plaatsen in het taekwondo. De twee taekwondoka's verloren hun kamp om brons en grepen op die manier naast de verhoopte medailles. Sporza-commentator Tom Boudeweel analyseert de taekwondo-ontgoocheling.

  Het zag er nochtans goed uit voor Jaouad Achab. De 23-jarige taekwondoka stond 25 seconden voor het einde van zijn kamp om het brons nog aan de leiding. Helaas was hij niet opgewassen tegen het sterke slotoffensief van de Zuid-Koreaan Lee.

  Volgens Sporza-journalist Tom Boudeweel zat er zeker meer in. "Achab is een absolute wereldtopper in het taekwondo tot 63kg. Hij heeft gewoon de pech gehad dat hij de zilveren en bronzen medaille van Londen op zijn pad naar eremetaal heeft ontmoet."

  "Bovendien vecht hij op deze Olympische Spelen in de categorie tot 68kg. Dat betekent dat er hier nog grotere en sterkere mannen zijn die hij normaal gezien niet tegenkomt. Dat verschil heeft hij misschien wel wat onderschat."

  Ook ontgoocheling voor Asemani

  "Ook Asemani heeft in de vrouwencategorie tot 57kg het ongeluk gehad om al snel tegen Jones, de olympische kampioene van Londen, uit te komen."

  "In de kamp om brons moest ze dan uiteindelijk in de verlengingen eremetaal afdwingen. Helaas is zo'n gouden score dan net de specialiteit van haar Egyptische opponente."

  "Voor beide taekwondoka's is dit toch wel een ontgoocheling. Ze waren met heel veel ambitie naar Rio afgezakt en goud was het enige doel. Nu krijgen ze uiteraard de rekening gepresenteerd."

  "Zij zouden aan het slot voor medailles zorgen, mochten we er niet zo goed voor staan. Het is nu nog maar eens bevestigd dat de Belgische outsiders het gedaan hebben op deze Olympische Spelen."

  "We kunnen met deze lichting zeker nog meespelen in Tokio"

  "Achab en Asemani hebben wel iedereen meegekregen in hun optimisme. Beide taekwondoka's waren rotsvast en wat on-Belgisch van hun kansen overtuigd."

  In het slot van zijn beschouwing blijft Boudeweel dan ook optimistisch over het Belgische taekwondo. "We hebben echte wereldtoppers en twee vijfde plaatsen, dat is op zich niet zo slecht."

  "Bovendien kunnen we met deze taekwondoka's meespelen in Tokio. We hebben daarnaast ook nog Lachraaoui, Corten en Craen in de wachtkamer."

  De toekomst ziet er dus goed uit en dat is volgens Boudeweel dé grote verdienste van Laurence Rase. "Zij is de grote architecte van dit succes. Zij zette als topsportverantwoordelijke een uitstekende structuur op poten."