• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse vrouwen verlengen waterpolotitel en troosten coach

  Doelvrouw Ashleigh Johnson (links) keepte weer een beresterke wedstrijd.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Doelvrouw Ashleigh Johnson (links) keepte weer een beresterke wedstrijd.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  De vrouwen uit de Verenigde Staten hebben hun favorietenrol in het waterpolo waargemaakt. Ze verloren in Rio geen enkele wedstrijd en waren in de finale tegen Italië oppermachtig. De titel moet wat troost bieden aan de Amerikaanse coach die net voor de Spelen zijn broer verloor.

  Op voorhand leek de finale toch een spannende strijd te gaan worden. Vorig jaar won Italië dit onderlinge duel in de groepsfase van het WK. Maar terwijl de VS het WK won, raakte Italië niet voorbij de halve finales.

  In het begin van de wedstrijd ging het nog goed op en neer met de bijbehorende doelpunten, maar halverwege het eerste kwart namen de Amerikaanse vrouwen toch het heft in handen.

  Ze zetten hun dominantie in de verf en voerden een show op. Italië werd bij momenten weggespeeld. Liefst acht van de dertien speelsters zetten hun naam op het scorebord. "Ze spelen op een ander niveau", gaf de Italiaanse coach toe.

  Maar niet alleen offensief blinken de Verenigde Staten uit. In doel kan de VS rekenen op Ashleigh Johnson, wellicht de sterkste doelvrouw van de wereld. Ze keepte heel sterk in de finale.

  Bij de rust stond het nog 5-3, maar in het derde en vierde quarter diepten de Amerikanen de score alleen nog maar uit. In de slotminuut kon Tania Di Mario de Italiaanse eer een heel klein beetje redden, maar de olympische titel ging verdiend naar de Verenigde Staten met 12-5.

  Titel is troost voor Amerikaanse coach

  De titel moet een beetje troost bieden aan coach Adam Krikorian, ook al coach vier jaar geleden in Londen. Die verloor enkele dagen voor de openingsceremonie zijn broer na een hartaanval.

  Hij trok voor de begrafenis naar de VS, maar was op tijd terug voor de eerste wedstrijd. Na de podiumceremonie hingen die speelsters hun medailles rond de hals van de coach. Die kon zijn tranen niet bedwingen. "Ik denk dat de echte klap nog moet komen", zei Krikorian.