• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Riel en Geens met vertrouwen naar triatlon: "Misschien zit er meer in"

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Vandaag werken Marten Van Riel en Jelle Geens de olympische mannentriatlon af. De eerste met top 10-ambities, de tweede mikt op een top 16. "Allebei hadden we een goeie voorbereiding", vertelden de youngsters aan Sporza.

  Het is eigenlijk een wonder dat Van Riel (24) in Rio is: "Vorig jaar rond deze tijd begon ik weer te lopen, nadat ik mijn heup gebroken had en drie maanden niet kon lopen."

  "Hier staan is dan ook een verrassing en een beloning. Ik heb dus niets te verliezen en kan er vol voor gaan."

  "Mijn voorbereiding is heel goed verlopen. Ik ben lang op hoogtestage geweest, waar ik een enorm goed gevoel had. Twee weken geleden ben ik naar beneden gekomen en heb ik nog twee weken in Spanje getraind. Toen had ik dat gevoel ook, en hopelijk hier ook."

  "Twee weken geleden in Hamburg haalde ik een zesde plaats. Dat gaf een boost. De vermoeidheid van de selectieperiode eind mei is weg."

  Van Riel heeft wel een probleem. "Het is niet heel makkelijk om het parcours te verkennen. Het atletendorp ligt 45 minuten van Copacabana. De verplaatsingen zijn hectisch. Als we morgen twee rondjes willen rijden, zijn we zes uur onderweg. Ik vind het dat niet waard de dag voor de wedstrijd. Anderzijds heb ik het parcours nog nooit gedaan. Het is een heel moeilijke beslissing. Ik heb wel beeldmateriaal gezien. Die virtuele trainingen helpen voor het inzicht, maar het is niet 100 procent hetzelfde."

  Van Riel: "Top 10 is mijn droom"

  Kenners weten dat Van Riel iemand is om in het oog te houden: "Of ik hier iets kan doen? Dat hangt af van hoe je dat definieert. Er steken een vijftal atleten bovenuit. Als ik een beetje geluk heb met het scenario, bijvoorbeeld een klein groepje na het zwemmen, dan is er meer mogelijk."

  "Achter die vijf toppers ligt het helemaal open. Top tien moet mogelijk zijn als ik een superdag heb. Dat is mijn droom."

  Geens: "Veel zelfvertrouwen door voorbereiding en testevent"

  Ook Jelle Geens (23) is tevreden met zijn huidige vorm: "Mijn voorbereiding verliep top. Ik ben op hoogtestage geweest naar Font Romeu, heb alle trainingen kunnen doen en had geen kwaaltjes." 

  "Omdat mijn voorbereiding goed verliep en ik hier vorig jaar op het testevent 13e was, sta ik hier met veel zelfvertrouwen."

  "Het was mijn eerste top 16 op het hoogste niveau. Het geeft een boost dat het zware parcours en het weer me ligt."

  Geens kent het parcours dus wel al. "Het zwemmen gebeurt in zee. Vorig jaar was het redelijk vlak, maar er kunnen ook golven zijn. Het fietsen is heel zwaar, met acht keer een pittige helling. Het lopen is gewoon op en af Copacabana Beach, maar met de hitte is dat ook afzien."

  Geens: "Ga voor een top 16"

  Hoe schat hij de kansen van de Belgen in? "In elk scenario kan er voor België een goed resultaat komen. Marten is een heel goeie zwemmer: als hij met een kopgroep voorop kan blijven, is er een grote kans op een resultaat. Als het samenkomt, zijn we allebei sterke lopers en kunnen we allebei voor een goed resultaat zorgen."

  Mijn doel? "Ik ga voor de top 16, maar als het samenkomt, zit er meer in. De Britse broers Brownlee, allebei al goed voor een medaille in Londen, zijn weer de te kloppen mannen. Nieuwe namen zijn de Spanjaard Mola en de Zuid-Afrikaan Murray. Die zwemmen iets minder. De Brownlees zullen hen niet willen laten terugkomen op de fiets."