• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Plaetsen sluit de eerste dag af met 1 punt voorsprong op zijn PR

  In het hoogspringen benadert Van der Plaetsen zijn persoonlijk record.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  In het hoogspringen benadert Van der Plaetsen zijn persoonlijk record.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Thomas Van der Plaetsen kan tevreden terugblikken op de eerste dag van zijn tienkamp. Na vijf disciplines staat hij op de elfde plaats met 4.225 punten. Op de loopnummers presteerde de Belg behoorlijk, in de springnummers uitmuntend en in het kogelstoten (door omstandigheden) redelijk lamentabel.

  Behoorlijke tijd op de 100 meter

  Onze 25-jarige landgenoot begon met een behoorlijke 100 meter aan zijn tienkamp. Na een voorzichtige start wist Van Der Plaetsen nog enkele posities op te schuiven. Hij finishte uiteindelijk als zesde in zijn reeks met 11"24, één honderdste boven zijn seizoensbeste chrono. Met 808 punten bekleedde hij na het eerste onderdeel de 29e plaats op 32 deelnemers.

  Seizoensbeste in het verspringen

  Van Der Plaetsen zette in zijn eerste poging van het verspringen, het tweede onderdeel van de tienkamp, meteen de toon. Hij landde 7,66 meter ver en verwees zijn seizoensbeste (7,57 meter) naar de prullenbak. In zijn tweede sprong wist hij zich met 7,58 meter niet te verbeteren en ook in zijn derde poging ging hij niet verder.

  Met 7,66 meter eindigde hij finaal wel knap als vierde in het verspringen en sprokkelde hij 975 punten. In de tussenstand klom onze landgenoot naar de 13e plaats met 1.783 punten.

  Teleurstellende prestatie in het kogelstoten

  In het kogelstoten begon Van Der Plaetsen met een worp van 12,84 meter, een eind onder zijn seizoensbeste van 13,57 meter. In de tweede poging ging de kogel niet verder, en onze landgenoot maakte zijn worp ongeldig. In de derde en laatste beurt kon hij zich opnieuw niet overtreffen, de kogel landde al na 12,56 meter.

  Van Der Plaetsen was overigens niet de enige die onder zijn niveau bleef in het kogelstoten. Zo liet geen enkele atleet een persoonlijk record optekenen en presteerde ook topfavoriet Eaton minder dan verwacht. Na het kogelstoten zakte Van Der Plaetsen met 2.440 punten weg naar de 21e plek.

  Van der Plaetsen neemt voorsprong op PR na hoogspringen

  Na zijn mindere kogelstootproef herpakte Van der Plaetsen zich fantastisch in het hoogspringen, traditioneel één van zijn sterkere onderdelen. Tot 2,13 meter bleef hij foutloos, waarna hij ook 2,16 meter bedwong bij zijn tweede poging. Meteen goed voor een beste seizoensprestatie én amper één centimeter verwijderd van zijn persoonlijk record, dat al sinds 2011 op de tabellen staat.

  Op 2,19m probeerde Van der Plaetsen dat PR te verbeteren, maar dat was iets te hoog gegrepen. Door zijn schitterende prestatie in het hoogspringen, die hem de tweede plaats en 953 punten opleverde, schoof Van der Plaetsen in de tussenstand op naar stek 10. Wellicht nog belangrijker voor de atleet zelf: na vier onderdelen had hij 30 punten meer dan in zijn beste tienkamp tot dusver.

  Bekijk de twee pogingen van Van der Plaetsen op 2,16 meter:

  Video player inladen...

  Van der Plaetsen loopt 7e tijd van zijn carrière op de 400 meter

  Op het afsluitende nummer van de eerste dag, de 400 meter, schoot Van der Plaetsen niet al te snel uit de startblokken. In de eerste helft van de baanronde was het vooral aanklampen geblazen, maar in de laatste 200 meter kon hij nog wat versnellen.

  Van der Plaetsen kwam in zijn reeks als derde over de meet, in een mooie tijd van 49"63. Daarmee blijft hij net geen seconde boven zijn PR, maar doet hij wel bijna 9 tiende seconde beter dan tijdens zijn triomftocht op het EK.

  Van der Plaetsen duikt de tweede dag in als elfde, met 4.225 punten. Daarmee heeft hij welgeteld één puntje voorsprong op zijn PR. Titelverdediger Ashton Eaton voert de rangschikking aan. Op de slotdag staan de 110 meter horden, discuswerpen, polsstokspringen, speerwerpen en 1.500 meter op het programma.

  Thomas Van der Plaetsen: "Ik heb één steek laten vallen in het kogelstoten"

  Van der Plaetsen kon tevreden terugblikken op zijn eerste dag: "Het was goed. Ik heb één steek laten vallen in het kogelstoten. Het was een beetje de combinatie tussen een blessure aan mijn elleboog waar ik al even mee sukkel. En sommige dagen krijg ik het gewoon niet samen. Dan lijkt het alsof ik niet kan kogelstoten. Dan is dat frustrerend als dat op de Spelen is. Voor de rest doe ik alles goed en loop ik voor op mijn schema van Amsterdam (op het EK, red)."

  "Ik heb in het hoogspringen deze week een bizar goeie training gehad. En in de opwarming had ik hetzelfde gevoel. Dus ik was heel enthousiast aan het hoogspringen en begon een stuk hoger dan normaal. En dan uiteindelijk 2,16m en 2,19m was ook nipt, maar het is fantastisch dat ik mijn gevoel ook daar terug vind. De eerste keer in jaren dat ik zo’n vlot en makkelijk parcours doe."

  "Ik was na het hoogspringen al echt moe. Ik voelde dat mijn spieren al begonnen te verzuren in de opwarming. Ik wilde gewoon geen te slechte 400 meter lopen en dan loop ik onder de 50 seconden, dat had ik niet meer gedaan sinds mijn behandeling voor kanker en dat was toch een mentale barrière. Dan zag ik die 49”63 en dacht ik: "Yes"."

  "Ik heb vandaag hard gelet op mijn energieverbruik, om te zorgen dat ik niet te veel verspil. Ik denk dat ik vandaag zonder kleerscheuren ben doorgekomen. Mijn plaats is misschien niet zo goed nu, maar ik moet het echt van mijn tweede dag hebben en technisch gezien heb ik daar veel vooruitgang gemaakt de laatste jaren. Dan zit er nog wel een persoonlijk record in."

  Thomas Van der Plaetsen in de tienkamp
  Tienkamp punten
  100 meter11"24808 (29e)
  verspringen7,66m975 (4e)
  kogelstoten12,84m687 (28e)
  hoogspringen2,16m953 (2e)
  400 meter49"63832 (19e)
  110 meter horden15"01848 (22e)
  disccuswerpen43,58m738 (15e)
  polsstokspringen5,40m1035 (2e)
  speerwerpen62,09m769 (12e)
  1.500 meter4'34"21717 (13e)
  Totaal 8.332 (8e)