• home
 • video
 • pas verschenen

  Isinbajeva, uitgesloten van de Spelen, wordt lid van IOC-atletencommissie, Saive niet

  Isinbajeva werd twee keer olympisch kampioen.

  In de marge van de Olympische Spelen zijn vier nieuwe leden verkozen voor de atletencommissie van het IOC. Ex-tafeltennisser Jean-Michel Saive is er niet bij, Jelena Isinbajeva wel. Dat is opmerkelijk, want de Russische polsstokspringster mocht niet deelnemen aan de Spelen.

  De atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bestaat uit 17 leden, die telkens voor acht jaar verkozen werden. Het mandaat van vier van hen loopt af en dus kon er de voorbije 25 dagen in het olympisch dorp in Rio gestemd worden over hun opvolgers.

  Meer dan 5.000 atleten brachten hun stem uit. De nieuwe leden van de commissie zijn Britta Heidemann (Duitsland, schermen), Seug-Min Ryu (Zuid-Korea, tafeltennis), Daniel Gyurta (Hongarije, zwemmen) en Jelena Isinbajeva (Rusland, atletiek).

  Vooral die laatste naam is opmerkelijk. Door het Russische dopingschandaal is Isinbajeva, tweevoudig olympisch kampioene in het polsstokspringen, immers niet aanwezig op de Spelen. Maar ondanks die schorsing kan ze wel gewoon in de atletencommissie zetelen.

  Ook voormalig tafeltennisser Jean-Michel Saive was een van de 23 kandidaten, maar onze landgenoot kreeg niet genoeg stemmen achter zijn naam.